torstai 16. toukokuuta 2013

Ravintolasuositukset Kööpenhaminaan

Kööpenhaminassa ruoka noin yleensä on samanhintaista kuin Helsingissä. Ravintoloita täällä on enemmän ja ne ovat parempia, mutta myös kalliimpia kuin Helsingissä. Olen kerännyt tähän joitain vinkkejä ravintoloista.

"Budejtti"lomalla

Kööpenhaminan yksi pakollinen lounasnumero on Smørrebrød oli budjetti sitten mikä tahansa. Smørrebrød on perinteinen Tanskalainen lounas: duunarit hakevat evääksi aamulla smørrebrødin smørrebrød-putiikista, äidit sujauttavat smørrebrødin päivittäin koululaistensa lounasboxeihin ja toimistojen kantiineissa rugbrødiä on oltava aina tarjolla, jotta asiakkaat saavat koota itse smørrebrødinsä buffet pöydän valikoimista. Rugbrød on kotitekoista Real-jyväleipää ja lounas kuuluu pistää sen päälle. On uskomatonta nähdä miten smørrebrød syntyy kuin itsestään kun annat pienelle tai isolle tanskalaiselle leipää ja ihan mitä tahansa päällysteitä. 


Budget smørrebrød ei välttämättä ole yhtään sen huonompi kuin hänen luxus versionsa, kunhan valitsee paikan oikein. Bodegaan voi kurkistaa sisälle ja tiirailla tarjoiltavia annoksia. Tupaten täysi pieni baari viikolla klo 11-13, vähän keskustan ulkopuolella on myös hyvä merkki. Bodegat tarjoilevat smørrebrødejä huokeaan hintaan ja tunnelma on aito paikallisten ja snapsihuurun ympäröimänä. Yksi mahdollisista Smørrebrød-lounastus paikoista on esimerkiksi TP Smørrebrød (Holbergsgade 22), joka on tosi edullinen. Löysin myös sattumalta aihetta käsittelevän artikkelin täältä.

Christianshavnissa sijaitseva Spicey Kitchen (Torvegade 56) on vertaansa vailla oleva intialainen. Perheen voimin pyörivä ravintola tarjoilee tuoretta ja todella hyvää ruokaa edulliseen hintaan.

Kulman takana sijaitseva Christianshavn Boboerhus tarjoilee hyvää ja edullista luomuruokaa tiistaisin ja torstaisin 18-19.30. Paikka ei varsinaisesti ole ravintola vaan kaupungin yksi kulttuuritaloista, jonka yhteydessä toimii kahvila. Hinnat pidetään edullisia koska ideana on tukea nuoria vuokraamalla nimellistä korvausta vastaan tiloja esim bändeille, tapahtumiin, kerhoille ja harrasteryhmille. Ruokailuun on varattava lippu joko online tai käymällä paikanpäällä viikkoa aikaisemmin. Online varaukseen pääsee sivun oikeassa laidassa pyörivästä jin&jang merkistä.

Christianiassa sijaitseva Morgenstedet on kaupungin kuuluisin kasvisruokaravintola. Annoskoot ovat isoja ja hinta hippien budjettiin sopiva. 

Muunmoassa Frederiksbergissä sijaitseva Cofoco/Le marché on todella edullinen take away ravintola. Päivän illallisvaihtoehtoja on 3 ja ruoka taatusti tuoretta. Cofoco kuuluu suosittuun ravintolaketjuun, jonka kaikki ravintolat ovat paikallisten ylistämiä. Kyseinen take away ravintola on mahtava idea, koska nyt ketjun huippukokeista ja resepteistä pääsee nauttimaan myös budgettityypit. Ruokaa saadaan myytyä todella edullisesti ulos säästämällä vuokra ja henkilökuntakustannuksissa. Cofoco takeaway mestat löytyvät näistä osotteista:
Værnedamsvej 2, 1619 København V.
Østerbrogade 64, 2100 København Ø.
Falkoner Allé 32, 2000 Frederiksberg
Islands Brygge 83B, 2300 København S.




Keskitasoruokailua

Kaupungin ehdottomasti parhaimmat burgerit löytyy burgermesta Cafe KH Clausenista Østebrossa. Ravintola ei ole varsinaisesti keskustassa, mutta se on ehdottomasti matkan arvoinen. Muita gourmet burgermestoja löytyy Vestebrosta ja Norreportin aseman vierestä, mutta ei niistä sen enempää kun eivät samaan pysty kuin KH Clausen.


Christianian graffittien keskellä, Loppen-nimisen konserttihallin yläkerrassa aukeaa ovi valkoisilla pöytäliinoilla ja kynttilöillä somistettuun ruokasaliin. Spiseloppen tarjoilee ehdottomasti ristiriitaisimman ympäristön mihin turisti on vähään aikaan törmännyt. Tarjoilijoiden outfit on suoraan Christianian pikkukaduilta. Vain esiliina ja ystävällinen pöytävarauksen tiedustelu paljastaa heidät henkilökunnaksi. Ruoka on ehdottoman maukasta ja annoskoot miehekkäitä. Olen lähtenyt täältä joka kerta suu muikeassa hymyssä.

Nose2tail on carnivaalin ehdoton valinta. Kalavaihtoehto on paikan vegaanisin annos. Annoskoot taas todella isoja. Liha taidokkaasti valmistettu. Viinit ovat melko kalliita, mutta niinhän ne aina yleensä. Laskun tuplautumisen välttämiseksi voi aina tilata ruokajuomaksi raikasta tanskalaista olutta, mikä sopii lihan kanssa loistavasti.


Nørrebro bryghus on pieni panimo Norrebrossa, jolla on myös mahtavat ravintolafasiliteetit panimon yhteydessä. Ruoka on kerrassaan herkullista. Olen muunmoassa syönyt elämääni muuttavan possuannoksen kyseisessä ravintolassa. Erittäin lämpimästi suosittelen. Henkilökunta on erittäin osaavaa ja ystävällistä. Sisustus ei ehkä ole kaikkein kodikkain, mutta panimossahan sitä tässä illastetaan.

Gefähligh on tunnettu maailman ihanimmasta palvelustaan. Rakastan jokaista ravintolan tarjoilijaa. Ruoka on todella maukasta ja kuten on Tanskassa tapana, annokset eivät ole lintusille vaan rehtiä tanskalaista ruokaa ja riittävästi. Ravintola muuttuu illan hämärryttyä viikonloppuisin kodikkaaksi baariksi. 
Lapskoussia

Paté Paté on tämänhetkinen suosikkini. Minkä tahansa annoksen valitset, et tule pettymään. Ystäväni mielipide oli ettei hinta vastaa laatua. Mielestäni hinta ei ole paha nappisuorituksesta. Palvelu on todella ystävällistä ja tehokasta. Ilmapiiri letkeä ja sisustus todella kodikas. En ole vielä tavannut tässä hintaluokassa yhtä hyvää ravintolaa.

Mothers on kuulemma Turun Tinttoon verrattavissa oleva ravintola. Siitä en tiedä, mutta pizzat ovat taidolla valmistettuja. Maku on älyttömän hyvä ja olenkin alottanut perjantai iltoja useasti täällä. Pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen (niin kuin kaikkiin Köpiksen hyviin rafloihin), jollei halua odotella pikkuruisen baarin puolella oluen tai parin verran. Jos pizzalle haluaa Köpiksessä, on Mothers ehdottomasti SE oikea.

Toinen vähän erilainen pizzamesta löytyy Nyhavnista. Paikan erikoisuutena on jälkiruokapizza. Ruoka on todella maukasta italialaista ja tunnelma taas kerran tanskalaisen kodikas. Kyllä tätäkin Tinttoon voi verrata...kai.

Vesterbro torvetilla sijaitsevan viinbaarin omistaja on stuertti, joka halusi laittaa kunnianhimoisen viinibaarin pystyyn. Ulkona on useita pöytiä auringon ilmestyessä taivaalle. Viininkanssa on mahdollista syödä tapaksia - talon tapaslautanen on valtava, ja siihen saa täytettä jos joku loppuu kesken. Maut on todella hyviä ja henkilökunta tosiaan tuntee viinit.

Dyrehaven Vestebrossa tarjoilee perinteistä  hyvää tanskalaista ruokaa ja olutta. Iltaisin paikka muuttuu kivaksi baariksi.

Luksusta retkeen

En ole kovin luksusihminen, joten en osaa neuvoa hienostopaikoissa. Eiköhän niitä löydy michelin oppaasta helposti :) Alla sepustukset kuitenkin mielestäni kalliista MUTTA sen arvoisista paikoista:

Smørrebrød ravintola Shønnemann keskustassa tarjoilee kokonaisvaltaisen ikimuistoisen kokemuksen turistille. Paikka on hiukan hinnakas, mutta joka äyrin väärti. Paremman kuvauksen ravintolasta voit lukea täältä.

Formel B on ehdottomasti ravintola mihin hakeutuu ihminen joka haluaa michelin tähden tienannutta ruokaa ilman piperrystä. Toisinsanoen tähden arvoista ruokaa suuremmilla annoskoilla. Olin myyty!

Brunssimestat:

Café Oven Vande on se ensimmäinen brunssipaikka mihin minä tutustuin muuttaessani Tanskaan. Aivan ihana ja hintalaatusuhteeltaan kovaa luokkaa. Lautaselta löytyy herkkuja niin ettei brunssin jälkeen tarvitse syödä kuin vasta illalla. Tähän ei vaan kyllästy.



Bang og Jensen Vestebrossa ottaa asiakkaan huomioon parhaimmalla mahdollisella tavalla. Asiakas saa sisäänastuessaan listan, jonka avulla saa valita mitä haluaa brunssilautaselleen. Kananmunan kyspsyys, kroisantin maku ja juomavalinnat tehdään tilauskortin avulla. Ruoka on maukasta ja kahvila kodikas.

Ehdottomasti ykkönen brunssikahviloiden rankingissa on Granola Vesterbrossa. Raaka-aineet ovat yksinkertaisia, mutta maku jotain ihan ihmeellistä. Smoothiet on ehdottomasti myös kaupungin parhaita. En ehkä koskaan kyllästy tähän kahvilaan. 

Jos Granola on täyteen buukattu, eikä ole aikaa jäädä odottelemaan vapautuvaa pöytää, kannattaa siirtyä lähistöllä sijaitsevaan mr. Mayersin kahvilaan. Kasvissyöjiä ei ole huomioitu omalla brunssillaan, mutta normaalivalioiset pääsevät nauttimaan täälläkin puhtaista ja niin maukkaista mauista. Paikka on Granolaa isompi, katossa killuu kymmenkunta Suomi design lamppua ja palvelu on ystävällistä. Ei yhtä intiimi kuin Garnola mutta heti kakkosena silti.





Illumin ylimmässä kerroksessa sijaitseva kahvila ei tosiaan ole halvimmasta päästä, mutta tyttöjen shoppailupäivän aloitukseen paikka sopii kuohuviinibrunsseineen täydellisesti. Laadukkaille naisille laadukas brunssi. Toisaalta lasten leluosasto on kahvilan vieressä, joten jos lapset uskaltaa jätää leikkimään katse etäisyydelle, kahvila sopii perheellisillekin mainiosti.



Royal cafen sisustus on mailman ihanin! Ihan kuin astuisi Liisana ihmemaahan. Brunssi on myös todella hyvä ja nätisti katettu. Tiesittekö että meidän Fiskars omistaa tätä nykyä Royal Copenhagenin astiat? 


Kalaset on ihanan ruotsalainen. Brunssi on yksinkertainen mutta maukas. Kahvila itsessään on se paras kokemus. Todella viihtyisä ja ystävällinen henkilökunta.

Østebrosta löytyvä Dag H tarjoilee luksus brunssin pienellä odotuksella terassille.


Coctaileja ja yökerhoelämää

Bar7 on paikka missä ihminen luulee olevansa coctailtaivaassa. Persoonallisia coctaileja ja kansainvälinen meininki. Kannattaa käydä maistelemassa coctailin pari ja siirtyä tanssimaan muualle.



Harmaassa seinässä on harmaa ovi. Mahtaakohan siinä edes lukea paikan nimeä? Oven avattuaan luulee päätyneensä kuitenkin Jamaikalle. Brass Monkey tarjoilee coctaileja yksilöllisistä laseista/mukeista. Luulen että Kokomo Tiki bar Helsingissä on kopionut tyylinsä täältä. Zombie coctailin muki on jamaikalaista käsityötä ja sen saa ostaa itselleen pientä korvausta vastaan.




Karriere oli ennen lemppari yökerhoni. Coctailit on hyviä ja ennen kahtatoista hinnat ovat edullisia. Musiikki oli ennen huippua, nyt djt ovat vaihtaneet tyyliä ja kansakunta on vaihtunut nuorempaan. Niinpä tänne voi nykyään kipaista jälkiruoka coctaileille ennen nukkumaan menoa.

Ruby keskustassa on melkein yhtä salamyhkäinen kuin Brass Monkey Vesterbrossa. Ovessa nyt kuitenkin lukee paikan nimi, vaikkakin pienellä. Tilaa ei ole paljon, joten jos olet myöhään liikkeellä varaudu jonottamaan tai kääntymään kokonaan toisen janonsammutusliikkeen puoleen. Sisustus on hyvin elegantti ja asiakaskunta lähemmäs +30. Coctailit ovat hienostuneita ja tarjoilija tuo ne sinulle yhdellä kädellä tarjotinta kantaen kuten kuuluukin.

Jazz clubeja löytyy La Fontaine, Jazzhouse Montmartre ja copenhagen jazz house.

Kødbyenistä löytyy parikin yökerhoa, joiden ovilla kannattaa käydä kuuntelemassa miltä sinä iltana kuulostaa. Bileet on on niin kauan kuin väkeä riittää.

Penthouse on köyhän miehen valinta. Tarkoittaa luonnollisesti sitä että paikka on täynnä opiskelijoita. Sisäänpääsymaksu on ennen yhtätoista 100 kr ja sen jälkeen 150 kr. Pääsymaksuun sisältyy koko illan lämpimät oluet ja shotit suoraan kurkkuun kaadettuna. Muita juomia voi pyytää, saanti ei taattu. Tila on kolmikerroksinen ja tanssilattia on tilava. Yökerho sulkeutuu kun asiakkaat väsyvät juhlintaan. 

Norden yökerho on suunnattu +30-vuotiaille. Ikäraja on 32 ja rajasta pidetään kiinni ovella papereita kysymällä. Tanssilattia on iso ja baaritiskejä useampia. En kuvailisi kovin lämminhenkiseksi yökerhoksi.

The Jane on kirjastoksi naamioitu vanhanliiton coctailbaari, jossa soi lisäksi todella hyvä musiikki. Tanssilattia tosin on kovin pieni. Asiakkaat 25-35 –vuotiaita tyylikkäitä kaupunkilaisia.


Vegan kalenterista voi tarkastaa, josko retken kanssa samaan ajankohtaan sattuisi joku kiva bändi samoille hoodeille. 

Joitain paikkoja Norrebrosta mainitakseni: kivoiksi paikoiksi on osottautunut Barcelona, Kassen ja

Oluen ystäviä hemmotellaan Kööpenhaminassa:
Hyvä artikkeli kyseisestä aiheesta löytyy täältä. Omia suosikkejani ovat muunmoassa Den tatoverede enke, Ørsted Ølbar ja Mikkeler. Matseja voi käydä seuraamassa screeniltä Cafe Baggårdenissa (skt hans torv.) tai Globessa.


Raskaamman musiikin ystäville löytyy myös omat menomestansa:
Äskettäin keskustaan Den tatoverede enken lähituntumaan avattiin rock-klubi, HighVoltage.
Itse en ole paikkaa kokeillut mutta alan miehet kehuvat. Ruokaa rock musiikin siivittämän tarjoilee CafeValhala

Koko Tanskassa yhteinen raskaanmusiikin keikkakalenteri löytyy osoitteesta: Metalkalender.dk
ja jollet vielä ole kuullut niin Köpiksessä järjestetään joka vuosi kaksipäiväinen raskaan musiikin festivaali Copenhell. Esiintyjäkattaus pukukoot puolestaan.

2 kommenttia:

  1. Olipas ihana postaus! Löyty paljon vinkkiä tulevalle matkalle. :) Miten muuten nuo alkoholin ikärajat Kööpenhaminassa menee, baareissa ja kaupassa? Yksi kavereista täyttää viikon matkamme jälkeen vasta 18, joten mietimme pääseköhän hän mukaamme baareihin?
    Kiitos vastauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos kysymyksestä :) Kaupasta saa ostettua mietoja alkoholijuomia 16-vuotiaana ja vahvoja 18-vuotiaana. Olen itse sen verran vanhempi ja ystävilläni sama tilanne, ettei ole tarvinnut vähään aikaan jännittää sisällepääsyä yökerhon jonossa (Paitsi Berliinin Berghainissa). Eli en osaa sanoa miten tarkkaan papereita syynätään nuorten kasvojen kohdalla. Yökerhoihin on yleisesti ottaen ikäraja 18, mutta potentiaalisia liikkeitä on niin monta että jos ensimmäisessä nipoillaan yhdestä vaivaisesta viikosta (mikä tuskin tapahtuu), niin ei muuta kuin seuraavaan. Keskustassa potentiaalisia yökerhoja on tosiaan tuo Penthouse, Sukkerbageren, Anthons ja Kulørbar. Kysy vaan jos haluat vinkkejä jollekin muulle kaupunginosalle.

      Poista