torstai 17. toukokuuta 2012

Asiaa ruuasta

Nyt on kyl välipostauksen paikka!

Ensimmäisenä aiheena maito ja sen jalostus. Silmääni pisti seuraava artikkeli: http://www.eatandjoy.fi/artikkelit/maidoilla-eroa-osa-2-–-väärinkäsitys-nimeltä-laktoosi-intoleranssi

Valion teknologiajohtaja Matti Harju nimesi viime vuonna (HS Ruoka-sivuilla (7.10.2011, ”Maito raakana, kiitos”) kuluttajien omakohtaisen kokemuksen myytiksi, että maito aiheuttaisi vatsanväänteitä Suomessa, mutta ei ulkomailla koska maidon käsittelyssä olisi eroja maiden välillä. Mitätöinnin perusteluna oli se, että maitoa pastöroidaan tai steriloidaan (UHT-maito) muuallakin.
Teknologiajohtajan puhe pelkästä pastöroinnista oli väistöliike, sillä maidon pastöroinnin ja homogenoinnin yhdistelmä jää siten huomiotta. Lääkäri Antti Heikkilä korostikin jutussa, että maidon homogenointi eli maidon rasvojen pilkkominen näyttää olevan se prosessi, joka aiheuttaa laktoosi-intoleranssiksi diagnosoitua oirehtimista.


Koska Tanskassa kannustetaan luomuun niiden alemmalla veroprosentilla tuotteita on paljon ja hinta melkein sama kuin tavallisilla tuotteilla (luomumaito 8 kr, tavallinen maito 4-8 kr ja laktoositon maito 14 kr). Valitsin kaupasta homogenoimattoman luomumaidon ja pakotin laktoosi-intoleranssi- poikaystäväni juomaan sitä. Tsädää!! Se toimi! Olen kaivannut Suomen valtavaa määrää erilaisia maitojalosteita. En ole ihan varma onko se sittenkään Suomelle enää ylpeilyn aihe. Tai no ei sillä itselle niin väliksi ole kun maha kestää vaikka söisi kuparinauloja, mutta näköjään herkkävatsaisille jalostus tosiaan tekee eron.



Luomumaidosta geenimanipulointiin. Tai sitä ainakin tässä vahvasti syytän: vadelmamansikka ja ananasmansikka! Mitäää?!?!? Joko on siis ökyluomua tai sitten rehellisesti täysin epäaitoa kamaa. Sillälailla/Sådan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti