sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Oikea Wappu ja Rukoiluviikonloppu

Vappu aaton aattona vuosi sitten juhlimme Annin läksiäisiä Kööpenhaminassa. Se tarkoittaa sitä, että nyt maanantaina kohotimme maljan ensimmäiselle yhteiselle kuluneelle vuodellemme Thomasin kanssa. Koska oli vappuaatto suomalaiset juhlistivat päivää lakittamalla pienen merenneidon, juomalla simaa ja syömällä munkkeja. Nautimme kuohuvaa ja siirryimme Nyhavniin "Nyhavn 14, Spiseri&enotek" illalliselle. Ruoka oli todella hyvää. Halusin kokeilla paikan erikisuutta -jälkiruoka pizzaa. Pizzassa oli omenaa lakritsia ja vaniljajäätelöä. Koko menu oli todella onnistunut. Suosittelen. 





Tiistaina oikeaa Wappua juhlistettiin Fælledparkenissa jälleen aika kylmissä tunnelmissa. Auringossa oli suht lämmin mutta tuuli edelleen kylmä. Vessoja oli vähän ja yhden kerran yli puolitunta jonotettuani lähdimmekin kotiin nukkumaan. Yleisesti ottaen vapun juhlinta Tanskassa ei ole samoissa sfääreissä Suomen kanssa. Puolueiden päät pitävät puistoissa puheitaan klo. 12 lähtien, paikallisia bändejä soittelee puheiden jälkeen lavoilla ja nuoriso on melko humalassa. Kun saavuimme puistoon noin kuuden maissa, viereisellä picnicfiltillä joku nuori oksensi siihen viereen. Kun lähdimme puoli yhdeksän maissa lavoja oltiin purkamassa tai ne oli jo purettu. Ja vapaa päiväähän ei ole niin aattona kuin päivänäkään. Ilmeisesti joillain työpaikoilla vappupäivä saattaa olla puoliksi vapaa.



Mutta saman viikon perjantaipa on kaikilla vapaa. Syynä on ihan perinteinen suuri Rukoilupäivä. Tätä hienoa juhlapäivää juhlistetaan vain Tanskassa ja Fäärsaarilla. Päivä on kokoelma pienempiä kikollisia juhlapyhiä jotka on koottu yhteen ja yhdeksi pyhäpäiväksi. Kuningas Christian viides esitteli tämän hienon päivän vuonna 1686. Päivään ei kuulu kovinkaan paljon erityisiä traditioita. Kirkot soittelevat tietysti kellojaan päivän kunniaksi. Lisäksi ihmiset ostavat leipomoista pullan makuisia leipäsiä jotka on leivottu yhdeksi isommaksi rakennelmaksi -nimeltään varme hveder. Näitä sitte paahdetaan uunissa ja syödään pelkän voin kanssa. Huhhuh!! Homma on lähtenyt liikkeelle puhtaasta hamstrauksesta. Koska Rukouspäivänä ei leipomot tietenkään olleet auki niin ihmiset ostivat torstaina varastoon näitä leipiä. Mutta koska ne oli niin hyviä tuoreena niitä syötiin myös samana iltana. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Edelleen jengi vetää näitä pullia voilla Rukoilupäivää edetävänä iltana. Joihinkin perinteisiin kuului kävely juhlaa edeltävänä iltana kaupunkin valleilla, ja vielä edelleen jotkut nähdään kävelemässä Kastelletin valleilla.

varme hveder
Meidän Rukousaamianen
Vietimme pyhän vapaan kiertelemällä Roskilden puskissa. 

Roskilde Domkirke



Svogerslev, Roskilde




Viikinkimuseo Roskildessa.


Linna


Niin se linna


Gershøj Kro
Mørbradbøf Gershøjssä. Jos nyt joskus satutte löytämään itsenne tuolta niin voihan että, että on hyvää ruokaa!! Namsk! Perinteistä Tanskalaista tietty!

Fransk Bøf
Paikan päällä oli myös rippijuhlat menossa. Rukoiluperjantai on yleinen ja suosittu konfirmaatio päivä Tanskassa. Tässä sisäpiiritietoa tanskalaisista rippijuhlista: Rippikoulu on perinteinen rippikoulu. Leirejä ei tunneta. Tällähetkellä on menossa hanke jossa rippikoulu integroitaisiin peruskouluun. Rippijuhlat pidetään lauantaina ja siellä lauletaan vanhempien kirjoittamia omia lauluja???? Kun vieraat ovat lähteneet rippikavereiden kanssa lähdetään juhlimaan. Sunnuntai on lepopäivä ja seuraava maanantai (blå mandag) on "virallisesti" koulusta vapaa. Tuolloin ollaan mitäs muuatkaan kuin humalassa -tietty. Melko hauska yksityiskohta on "Nonconfirmation". Ihmiset jotka eivät suorita uskonsa vahvistusta konfirmaatiolla juhlivat samaan aikaan nonkonfirmaatiota ilman kirkko-osiota. Nämä siis lähettävät kutsun sukulaisilleen epäkonfirmaatio pirskeisiin. Älytöntä!! Ehkä tämä siis kaverien rippiahjojen kateudesta. Epäkonfirmoiduille tuodaan myös lahjoja.
Fredag skating
Lauantaina kävin vihdoin ja viimein kohottamassa tukkani ulkonäköä. Huhhuh että näytti kamalalta ku peilistä katto!! Sanoin Jasminille että ihan vaan vähän kuivia et yritän edelleen kasvattaa. Siinä kun kattelin tukkaa liruna ilman mitään aineita tai föönejä kun Jasmin oli laittamassa kahvia, niin ajattelin että ei tästä tule mitään!! Jasminin takas tultua kysyin mielipidettä että vedetäänkö vaan kunnolla lyhyeksi taas että kato ei tää tästä miksikään muutu samanlainen liru mutta pitkänä -apua!!! Jasmin kysyi että no teetkö sä tälle sun tukalle koskaan mitään? Että kun vähän laittaa aineita ja föönaa niin annas kun hän näyttää. Ja niinpä tukka jäi edelleen "pitkäksi". Ja se nainen tekee taikoja! Ostin tietenkin aineet millä se taiko nää hiukset tuuheiksi. Fööniä ja suoristinta, hoito/kuumasuojaa ja kuivashappoota ja tsädää!! Mulla oli taas hieno tukka!! 

Uudella ihanalla tukalla menin shoppailemaan itselleni hametta. Entinen kun ratkesi tuolla viikinkimestassa. Hyppäsin yhden ojan yli naisellisesti ja tsädää ei se hame ollu tarkotettu sellaseen haarojen revittelyyn. Kyl harmitti!!! Se oli niin kiva ja vaan pari kertaa käytetty. Tilalle löyty nyt sitte beiget housut ja harmaa hame. Mutta ei ne kyllä ihan samoja nyt ollu mitä lähin hakee :(

Sunnuntaina kävimme Valbyssä Outlet messuilla, Langelinellä jatko Outleteillä ja näimme vanhoja autoja Kastelletissa. 

Outlet messut Valby Hallenissa - ei mitään

Merimiesten vanhoja asuntoja. Näitä oransseja rivistöjä on useampia. Yhden asunnon koko noin 100 m2 ja kaksi kerrosta + ullakko. Nykyään näihin pääsee asumaan edelleen merimiesyhteyksillä. 


Langelinie. Pari huippuristeilijää ja outlet putiikkien rivistö.



Moderni pieni merenneito 


Niitä vanhoja autoja









 Sitte sekalaisia kuvia vikon varrelta jotka halusin silti sisällyttää tähän postaukseen:

Thomas kävi keskiviikkona kalassa ja teki saamastaan kalasta illallisen.  Kyl muija pysyy lihois!!



Ja jälkkäriks munkkeja ja simaa. Sima tehty jo ennen vappua mutta munkit tein jälkkäriksi kun ne maanantaiset munkit merenneidolla oli NIIIN hyviä!! Munkkinaama!!
Torstaina kävimme picnicillä töiden jälkeen ja siinä sitten fillareiden vieressä oli  pienet katukirppikset lapsilla menossa. Olin äimänkäkenä kun maassa lokki valkoinen kaniini. Poika kauppasi pehmoleluja ja mainosti kaniinin olevan kaupanpäällinen jos ohikulkia ostaisi jotain. Huhhuh. Klikaamalla kuvaa sen saa isommaksi ja ehkä kaninkin saa näkyviin.

Kotimatkalla halusin välttämättä pysähtyä ottamaan kuvan tästä.

Rakasta näitä puita...tai oikeestaan niiden kukkia! Tanska on täynnä näitä puita! Tehkää suomalaiset palvelus ja ostakaa pihallanne tälläinen puu ja kaunistakaa Suomi!!
Friday skating. Jos vaan löydän äitienpäivänä jostain rullaluistimet. Mää menen mukaan!! Tosi pitkä letka rullaluistelijoita kiertää kerran kuukaudessa perjantaina 20 km Kööpenhaminaa. Näytti niin hyggeltä!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti