tiistai 28. toukokuuta 2013

Ajanvietettä Kööpenhaminassa

Kannattaa ihan ensin ottaa onkeensa tipsit budjettiajanviete postauksesta ja sitten siirtyä lukemaan alla olevaa pläjäystä, jossa lueteltuna vaihtoehtoja ajanvietteeksi Köpiksenretkelle niille, joille pelkkä Nyhavnissa istuskelu ei riitä.

Pohjoiseuroopan suurin akvaario Den blå planet sijaitsee Kööpenhaminassa. Paremmin paikasta voi lukea täältä. Akvaariolle muuten myönnettiin juuri "kaupungin paras lapsikohde" -titteli, että pakkohan sen on hyvä olla. Nappaa metro keskustasta Kastruppiin ja siitä 600 m akvaariolle. Paikan päällä odottaa 7 miljoonaa litraa vettä ja 20 000 eläintä. Liput paikanpäältä 160 kr ja netistä etukäteen ostettuna 144 kr.



Kööpenhaminan eläintarha ei jätä kylmäksi. Alue on niin valtava, että sen tutkiskelussa saattaa helposti kulua koko päivä. Lipun hinta on 150 kr ja paikanpäältä löytyy kahviloita ja jäätelökioskeja. Päivän ohjelman voi käydä katsastamassa jo valmiiksi täältä. Jääkarhuille on Mærsk sponssannut uudet hienot elintilat ja Norsutaloon syntyi helmikuussa uusi poikanen.





Taas sadepäivän sattuessa yksi varteenotettava vaihtoehto on vierailu Planetariumissa. Rakennus sijaitsee keskustassa ja näyttää hassulta puolipölpyrältä. Sisällä pääsee tutustumaan planeettoihin tottakai, mutta se minkä takia paikalle kannattaa eksyä, on IMAXX-teatteri. Parhaiten tunnelmiin pääsee ostamalla liput (144 kr) avaruuselokuvaan. Tuntuu kuin tähdet vain lävistäisi ihmiset katsomossa. Valkokangas kaartuu katsomon alle ja ylle niin, että dimensiota syntyy vielä enemmän kuin 3D elokuvissa.




Talviaikaan tähtiä pääsee tiirailemaan pilvien lomasta myös keskustassa sijaitsevassa Rundetornissa. Sen observatorio on auki pimeään aikaan ja liput maksavat 25 kr. 


Paikallinen Heureka eli Experimentarium on auki suunnilleen 9.30 - 17.00 ja liput 165 kr (opiskelijat ja lapset 108 kr). Paikalle pääsee noin puolessa tunnissa ottamalla bussin (1A tai 14) keskustasta. Omat eväät on täälläkin sallittuja.

Jos tuntuu siltä, että sisälläsi pulpahtelee taiteilulähde, eikä sitä voi sammuttaa kuin posliinia maalaamalla, etsi tiesi creative space nimiseen butiikkiin Vesterbrossa.

Jos omat taidot ei riitä taiteen tekemiseen piipahda toki Lousianassa. Siellä pääsee ihastelemaan taattua modernitaidetta 110 kruunulla. Juna vaan keskustasta Humlækiin ja siitä 10 minuutin kävely paikalle. Museo jo itsessään on näkemisen arvoinen merenrantapytinki.

Turistit, jotka haluavat ujuttautua todelliseen Tanskaan, kannattaa ottaa juna Klampenborgiin ja suunnata siellä ensin Bakkeniin ja sitten Dyrehaveniin. Ennen vanhaan Tivoli oli rikkaiden lasten ja nuorten huvipuisto ja Bakken se aito työläisperheiden huvipuisto. Mieltymyksiä on useita, mutta erottelun saattaa huomata vielä tänäkin päivänä tanskalaisten keskuudessa. Rannekkeen hinta on keskikesällä 250 kr ja alku ja loppukesästä 220 kr kun Tivolin ranneke on aina 298 kr. Tivoli kuitenkin on lähinnä paikan ihasteluun kuin laitteilla huristeluun. Bakkenissa on enemmän lintsitunnelmaa, jossa keskitytään rehellisesti pahan olon saavutamiseen kieputtimissa. Dyrehavenin maisemia voi tsekata etukäteen täältä.


 

 

Tivoli tosiaan on legendaarinen turistivetonaula. Puistoon on ihana mennä vain kävelylle, tosin sisäänpääsystä joutuu ensin pulittamaan 95 kr. Sisäänpääsyyn sisältyy kuitenkin myös livemusiikkia joka perjantai kun Fredags Rock alkaa paukuttaa. Tänä kesänä lavalle kiipustaa esim. 30 seconds to mars, Editors ja Outlandish. Lisäksi 13. heinäkuuta Sting tulee viihdyttämään Tivolilaisia hienostoihmisiä ;)






Keskustassa sijaitseva Designmuseo on ehdoton suosikkini museoista. Sijainnin vuoksi sinne on helppo mennä käymään ja siellä on aina joku kiva uusi vaihtuva näyttely.

 



 



 

  


Tanska on linnojen ja palatsien maa. Amalieborg jossa kuningatar asustelee, sijaitsee ihan Designmuseon kyljessä. En tiedä kannattaako sisälle asti välttämättä yrittää, mutta ulkoapäin on kiva katsella ja seurata ei niin tiukkoja vartioita.

Rosenborg ja sen ihana puisto Kongens have on kivaa ajanvietettä. Rosenborgissa pääsee myös katsastamaan kruununjalokiviä sekä linnan yhteydessä on pieni näyttelytila, joka kuuluu samaan hintaan.


Botanisk have on auki joka päivä (paitsi maanantaisin) klo. 08.30-18 ja sisäänpääsy on ilmainen. Kuten jo jossain mainitsin, päihittää se aika monta muuta Botanisk-puistoa maailmalla!


 
Probably the best beer in the world? Calsbergin suku on tunnettu kotikutoisesta oluestaan ja Köpiksessä tottakai on mahdollisuus tutustua myös suvun matalaan majaan vuodelta 1847. Kuten linnanherroilla ikään kuuluu olla, myös Carlsbergin edustalla on valtavat puistoalueet. Panimokierros on omatoiminen, maksaa 70 kr, sisältää 2 olutta ja kestää noin tunnin. Kesäisin ulkona on usein pientä grillitouhua.

Sightseeing bus on ehdoton vaihtoehto niille, jotka haluavat nähdä tehokkaasti kaikki relevantit turistikohteet. Ilman tätä bussia suunnistamisessa menee jokunen tovi ilman fillaria.


Copenhagen Jazz Festival  valtaa kaupungin heinäkuun 5.-14. päivä. Kaupunki on täynnä ilmaiskonsertteja ja IHMISIÄ! Kannattaa tsekata ohjelma jos Jazzia tykkää jammailla. Meitsin kokemusia pääsee katselemaan täältä.

Kööpenhamina on vannoutunut Jazz kaupunki, sillä jazzista pääse kesäisin nauttimaan myös merellä. Jazz cruise on turistille, joka ei enää sepustuksia kaupungista kaipaa. Täällä nimittäin nautitaan maisemista ja jazzista eikä perinteisestä oppaan pälätyksestä. 




Löydettiin viimekesänä ihan huippu harrastus: kajakointi köpiksen kanaaleissa. Lisää kajakoinnista löytyy budjettivinkeistä ja täältä.
Toinen kokeilureissu tehtiin viimekesänä purjehtien Köpiksen edustalla. Täältä pääset varaamaan reissun Admiralkajlle. Onhan noi maisemat aika mageet tuolta mereltä ja paatissa pääsee nostamaan purjeita tai pitelemään ruorista jos siltä tuntuu. Vaihtoehtona on unohtaa purjeet ja lähteä yhden klipsun hinnalla keltaisella vesibussilla ajelulle. Kyllä siitäkin ehkä viikinkitunnelmaa irtoaa kun vähän antaa mielikuvituksen laukata.






Kaupungin keskustassa, metropysäkin vieressä sijaitsee 18 reikänen golfkenttä, jonne voi tost noi vaan kävellä pelaamaan. Kierros 9 reikästä maksaa vaivaiset 290 kr. Paikanpäältä löytyy myös driving range ja mahdollisuus osallistua kursseille.
Fudismatseja kannattaa ehdottomasti tiirailla Parkenissa. F.C. Københavnin pelikalenteri löytyy täältä


Bunkkerissa olutmaistiaiset? Mikäjottei! Joka kuun 1. ja 3. keskiviikko maistiaisiin on mahdollisuus osallitua ihan vaan normaalitkin ihmiset. Kesän yleisömaistiaisten teemat löytyy täältä. Tapahtumaan tulee ilmottautua etukäteen ja maksuna käy 150 tanskan kruunua. Olutmasitiaisiin pääsee myös Brewpubissa.

Jos aikaa on vaikka muille jakaa, kannattaa lähteä maaseutumatkalle vanhaan ihanaan merenrantakaupunkiin, Dragøriin. Matka kestää n. 45 min ja on todella sen arvoinen. 





Ihan huippu ajanvietettä illalle on Show and Dinner Wallmansissa. Olen käynyt kerran ja oli kyllä vaikuttava esitys + ruoka oli todella hyvää. Kokemuksen hinta määräytyy paikan ja ruuan mukaan ja vaihtelee yleensä 600 ja 900 kr välillä. Suosittelen lämpimästi. Varma vastine rahalle.

4 kommenttia:

  1. Kiitos yhteenvedosta ja kauniista kuvista! Tiedän mitä suosittelen viikon päästä vieraille :)

    VastaaPoista
  2. Hieno juttu että löysit tekstistä vinkkiä! :)

    VastaaPoista
  3. Mites lomailu pienen koiran kanssa siellä? Tiedän, että siellä suhtaudutaan rennommin kuin Suomessa, jää syödä voin koira mukana terassilla. Mutta entä ravintolaan sisään, voiko mennä koiran kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan rennompaa, mutta riippunee varmasti ravintolasta. Jos johonkin fiinimpään ravintolaan halajaa niin enpä usko että poikkeaa suomen käytännöstä, mutta esim Pate Patessa sisällä oli omistajan koira, joten tuskin pistävät pahakseen asiakkaidenkaan rauhallisia koiraystäviä. Perus kahviloihin varmasti pääsee sisälle melkein mihin tahansa. Itse ehkä kysyisin varausta tehtäessä, tai sitten lähtisin reippain mielin enkä lannistuisi, jos ekasta käännyttävät, seuraavaan varmasti pääsee jo sisään.

      Poista