sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Fastelavn (karnevaali) on talven ja kevään välissä oleva juhla.

Maaliskuu tuli ihan puskista. Miten se aika meneekään niin nopeasti. Olen ihan intona kun linnut laulaa ja talvitakit ja kengät on voinu viedä säilöön. 

Vielä parempi keväänmerkki on uus pyörä :) Mun maailman paras mummu, nimeltä Candy tuli suolaisen tiensä päähän ja päätyi ruosteisten pyörien taivaaseen. Olisin halunnut "ison" pyörän, mutta tuo kriteeri näytti olevan liikaa Köpiksen markkinoilla ja niinpä päädyinkin lopulta Amsterdamilaiseen Mustangiin. Merkki (ei ole oikeasti Mustang) on niin yleinen, että noita samoja fillareita tulee joka toisella vastaan. En tiedä kertooko tämä pyörän loistavuudesta vai siitä että niitä myy melkein joka liike, mutta mukana tuli 2 vuoden takuu ja yksi ilmainen huolto. Valot on integroitu, mikä on ihan välttämättömyys. Mua niin harmittaa talutella fillaria tuolla pimeessä kun cykellygterit on jäänyt eteisen avainkippoon tai toisen takin taskuun. Valoitta ajamisesta tulee sellaset sakot, että ennemmin sit vaikka taluttelee ku ajelee pimeenä. 


Kööpenhaminan pyöräilijäpopulaatio pysyy kurissa sekä virkavallan, että kanssapyöräiljöiden valvonnassa. Ohittaminen ilman kuolleenkulman tarkistusta aiheuttaa välittömän huudon ja kilikello-orkesterin. Saman ilmiön pääset kokemaan ajamalla pyörätietä väärään suuntaan. Papparaiset heritelevät nyrkkiä ja molottavat tanskaksi manauksiaan. Epävirallisen kurinpidon lisäksi esimerkiksi puhelimen käytöstä fillaroidessa ansaitset helposti 1000 kruunun sakon (135€), valoitta ajamisesta lähtee 700kr (95€), yksisuuntainen katu kannattaa vaihtaa viereiseen tai napsahtaa 1000kr sakko, 700 kr saa suuntamerkkien käyttämättä jättämisestä, 700 kr/kypärä kyytsäyksestä ja 700 kr kävelykadulla fillaroinnista. Joku on ilmeisesti päättänyt, että asioiden yksinkertaisena pitäminen vaatii vain lukujen 700 ja 1000 käytön :)
Fastelavn eli laskiainen. 
Meikän viikot menee varmaan niin nopeesti just tanskan opintojen takia. Oon täs miettiny, et ei se mistään muustakaan voi johtua. Miten saankaan ajan kulumaan sitten kun kaikki moduulit on lusittu? Ilmottauduin just viralliseen loppukokeeseen, mikä järjestetään koko Tanskassa, vähän niinku ylioppilaskirjotukset konsanaan, vain kaks kertaa vuodessa. Tästä johtuen meikäkäläinen "joutuu" siis myös skippaamaan viimeisen moduulin. Jokainen moduuli kestää 6 viikkoa ja koska saan suoritettua 5.3 juuri ennen kesän virallista koetta, niin opettaja ei meinaa pistää mun ryhmää enää moduuli 5.4, vaan kokeeseen nyt kun se on mahdollista. Muuten moduuli 5.4 loppuisi 6 viikkoa kesällä järjestettävän kokeen jälkeen ja seuraava mahdollisuus kokeen suorittamiseen olisi vasta marraskuussa. 

Nopeesti laskettuna olen opiskellut tanskaa 90 viikkoa joka tiistai ja torstai ja olen niin valmis lopettamaan tän touhun! Nyt kävi vaan niin, että kokeen suulliselle osuudelle on annettu vain kahden viikon haarukka, tarkan päivämäärän oppilaat saavat vasta vähän ennen koetta. Ja kävi myös niin, että minähän olen kesälomalla Italian auringon alla puolet tästä periodista. Voi siis olla, että minun tyhmästi suunnitellun loman takia Studie Skolen ei saa noista 90 rankasta viikosta rahojaan ollenkaan, maksu kun suoritetaan vain loppukokeen suorittaneista tyypeistä. 

Laskiaispullatarvikkeet. Vadelmahilloa ja lakritsivaahtoa tai lakritsimarsipaania ja kermavaahtoa.
Carlsbergin kiipeilypuisto <3

Fastelavn (tai karnevaali monissa muissa maissa) on talven ja kevään välissä oleva juhla. Karnevaalia on aiemmin pidetty vain aikuisten juhlana, mutta nykyään sitä juhlii pääasiassa lapset pukeutumalla hassuihin pukuihin. Wikipedia sanoo että "Pohjois-Euroopan laskiaista vietetään samaan aikaan kuin Etelä-Euroopan karnevaalia, jotka edeltävät paaston alkamista". En tiedä miten muiden pohjoismaiden suunnalla toimitaan, mutta Tanska kuuluu tässä jaottelussa kyllä selkeästi Etelä-Eurooppaan. Eihän täällä ole edes lunta tai mäkiä missä "laskea". 

Itseasiassa fastelavn on ollut alunperin melko väkivaltainen juhla. Vanhoina hyvinä aikoina Amagerissa revittiin ankalta pää ja hakattiin kissa elävältä. Tähän oli tietysti pätevä syy. Kylä uskoi välttävänsä ruton tappamalla mustan kissan. Tämä aikakausi oli siis sitä samaa jolloin poltettiin  myös noitia elävältä. Ranskassa heitettiin tuolloin eläviä kissoja juhannuskokkoon ja Tanskassa kissa oli suljettuna tynnyriin kunnes tynnyri hajosi sitä kepeillä hakkaamalla ja kissan viimeistely tapahtui lasten kepityksessä. Fastelavnia juhlitaan yleisesti ottaen Katolisissa maissa ja kaksi varmasti suosituinta karnevaalikohdetta joka vuosi onkin Venetsia ja tietenki Rio de Janeiro.



Itse leivoin lakritsi-laskiaispullia laskiaisena ja käytiin Carlsbergilla kirpparilla, josta ostin kirkkaan keltaisen kesämekon - Kevät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti