torstai 13. maaliskuuta 2014

Janten laki - Janteloven

Ai mikä? No laki mikä saa tanskalaiset näyttämään niin vaatimattomilta (suomalaisten vastaava on nimeltään Danten isän laki tai Dantten potenssin laki)

Jantelovens 10 bud:
  1. Du skal ikke tro, du er noget.
  2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.
  3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os.
  4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.
  5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.
  6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.
  7. Du skal ikke tro, at du dur til noget.
  8. Du skal ikke le ad os.
  9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.
  10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.

Minullakaan ei ollut mitään käsitystä moisesta huuhaasta ennen tanskan kielen kurssia. Voisinkin tässä muuten taas jakaa mitaleja Tanskan valtiolle - niin hienosti heidän maahanmuuttajien integrointi toimii. Tanskan kansalaisuutta haettaessa kansallisuustesti on sitä luokkaa, että tanskalaiset itsekään eivät saisi saamiensa pisteiden perusteella omaa kansalaisuuttaan - 40 kysymystä 45 minuutissa joista 32 on oltava vähintään oikein. Kysymykset käsittelevät suurimmaksi osaksi politiikkaa, kuten mikä puolue yhdistyi työväenliikkeeseen 1980 luvulla jne. 

Noh, kuten sanoin tanskantunneilla saa hyvän peruspohjan tälle testille. Final test, josta jo kirjoitin jokin aika sitten, käsittelee pääosin Tanskaa. Aiheina Tanskan media, -historia, -koulutus ja -työ. Näihin aihealueisiin perustuu siis kaikki ylioppilaskirjoituksia muistuttavat kuuntelut, luetunymmärtämiset ja esseet. Jotta oppilas läpäisisi loppukokeen on opettajien tottakai pidettävä aihealueet kaikkien 5 moduulin aikana (96 viikon ajan) kiinni vaadittavissa aihealueissa. Siinä oppii yhtä jos toista Tanskasta ja kätevästi vielä kielenopiskelun ohessa. Hyvä Tanska!

Janten lain säännöt:
  1. Älä luule, että sinä olet jotain.
  2. Älä luule, että olet yhtä paljon kuin me.
  3. Älä luule että olet viisaampi kuin me.
  4. Älä kuvittele, että olet parempi kuin me.
  5. Älä luule, että tiedät enemmän kuin me.
  6. Älä luule, että olet enemmän kuin me.
  7. Älä luule, että sinä kelpaat johonkin.
  8. Älä naura meille
  9. Älä luule, että kukaan välittää sinusta.
  10. Älä luule, että voisit opettaa meille jotakin.
Sekä teoksesta tunnistettava yhdestoista laki:
  1. Älä luule, että on jotain mitä emme jo tietäisi sinusta.

Siitä Janten laista mun piti vielä...Janten laki on ollut virallisesti olemassa vuodesta 1933 - siitä lähtien kun Tanskalais-Norjalainen Aksel Sandemose kirjoitti romaanin "pakolainen ylittää jälkensä" (En flygtning krydser sit spor), jossa fiktiivisessä tanskalaiskaupunki-Janttessa eletään kymmentä sääntöä noudattaen. Janten lain voi kiteyttää yhteen lauseeseen: "Älä luule että sinä olet jotakin" / "Du skal ikke tro at du er noget". Lausahdusta käytetään nykyään usein ironisesti kuvaamaan kollektiivista painetta ja individualismin rajoittamista. Antropologit sanovat Janten lain olevan lähtöisin yleisesti pohjoismaisesta mentaliteetista. Ajatus on joka tapauksessa siinä, että kunnia otetaan pois vain yhdeltä ja annetaan koko yhteisölle. Kirjassa mainittu 11 sääntö on vapaasti suomennettuna "lopeta se itsestäs puhuminen".

Luulen että suomalaisen katsellessa tanskalaista toimintaa, ei hän näe siinä mitään erityistä nöyristelyä, vaikka Tanska kyseistä lakia eniten pohjoismaisista varmasti hehkuttaakin. Kun taas Janten perinnöstä kerrotaan esimerkiksi eteläeurooppalaiselle, näkee hän varmasti välittömän yhteyden. Eräs espanjalaisen tyttö kertoi miten espanjalaisissa perheissä äidit kertovat lapselleen miten hän on maailman paras ja parempi kuin kukaan muu. Onko se sitten hyvä vai huono, siihen en ota kantaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti