tiistai 2. helmikuuta 2016

Spies/Ving/Tjäreborg and Thomas Cook

Kun sain Thomasin viimein ylipuhuttua Kuubaan ja alettiin kattelemaan reissua, niin tottakai alotettiin ensin omatoimiretkivaihtoehdoista. Lennot näytti niin vaikeilta ja varsinkin hotelli, että päädyttiin kuitenkin lopulta ottamaan valmis paketti Spiesiltä all inclusivena. Paikaksi valikoitui Havanan lähistöllä Santa Maria beachillä sijaitseva Bravo Arenal hotelli. Tarkoituksena oli ottaa aurinkoa, leijasurffata ja käydä vähän Havanassa siinä aina välillä. Hotelliltakin oli ilmainen shutle bus Havanaan ja takaisin kerran päivässä.



Lähtö oli maanantai aamulla Thomas Cookin 400 paikkasella chartter koneella. Jokaisella oli oma näyttö mutta nopeasti kävi ilmi, että elokuvia näki vain ostamalla ruutukohtaisen koodin (10€ ja kuulokkeet sai ostaa erikseen). Seuraavaksi tuli kuulutukset ruuista. 11 tunnin lennolle kuului kaksi ateriaa: lounas ja snäkki ennen laskua. Ateriaan kuului kahvi tai tee. Vesipullo maksoi 2,60€ ja bisse 3,20€. Ei siis pidä valittaa enää ikinä Finnairin juomarajoituksista. Tämän kaiken lisäksi Thomas Cookilta ei tietenkään saa mitään bonuspisteitä. Aika kalliit lennot tuli siis kaiken kaikkiaan jos jaksaa miettiä yksityiskohtia.

Kun laskeuduimme Varaderon kentälle meidät ohjattiin perinteisesti matkatoimiston bussiin ja siitä sitten kohti Havanaa. Matkalla oli yksi pysähdys, jossa ilmeisesti on kaikkien turistibussien pysähdyspaikka. Matkan varrella oppaamme selosti faktatietoa Havanasta ja Kuubasta. Kun olimme melkein jo meidän hotellilla ymmärsimme olevamme ainoat koko Havanaan menevästä porukasta jotka jäivät pois kyydistä jo nyt. Opas huomautti että hotelli on hyvässä suosiossa italaialaisten keskuudessa, sekä kertoi että Havanaan on vain 10 minuutin (10€) taxi matka. Opas myös neuvoi meitä vaihtamaan huonetta jos se haisisi yhtään liian kostealta. Huone tosiaan oli kostea, muttei mitenkään erityisen hajuinen ja ilmaistointi pelasi. Kun pyysimme heti ensimmäisenä päivänä respasta taksia keskustaan (kun huomasimme shutle bussin olevan buukattu koko seuraavan viikon jo etukäteen), auto ilmestyi hotellin eteen parissa minuutissa. Kun pääsimme kaupunkiin kuski pyysi matkasta 25€. Koska oppaamme oli puhunut 10€ olimme varmoja että niinhän siinä taas kävi että heti meitä vedettiin höplästä. Myöhemmin kuitenkin päättelimme, että hinta tosiaan on tuo 25€ ajettujen kilometrien ja keskimääräisen kilometrihinnan mukaan ja oppaamme oli vaan vähän ulkona näistä asioista. Seuraavana päivänä huomasimme myös että taksikuskihan oli toiselta ammatiltaan respatyöntekijä. Hotelli siis pyöritti sivussa taksibisnestä ilman lisenssejä täysillä hinnoilla. 



Koska kelit ei osuneet ihan nappiin vaan melkein joka päivä satoi tai ainakin oli pilvistä ja tuuli niin vietävästi, matkustimme Havanaan miltei joka päivä. Koitin etsiä meille reissua Trinidadiin kun kerran biitsilläkään ei tarvinnut lojua aurinkoa palvomassa. Hotellin retkiä järjestävä tyyppi vastasi retkitiedusteluuni että hän ei ole varma pystyykö hän järjestämään kaikille halukkaille italialaisillekkaan paikkaa viikon ainoalle Trinidad retkelle ja opas on by the way sit pelkästään italiaksi. 



Tässä kohtaa Thomas lähetti Spiesille viestiä, että onkohan mahdollista vaihtaa hotellia. Ranta jossa kuvailtiin olevan erilaisia vesiaktiviteetteja oli täysin tyhjä (tosin kelitkin oli vähän tylsät), hotellin lounasbaarissa linnut kävivät ruokailemassa ruuissa ennen asukkaita ja kaikki aktiviteetit olivat ainoastaan italaiksi. Tässä kohtaa olin onnellinen, että olimme maksaneet matkatoimistolle matkan järjestämisestä. Jos olisimme ottaneet omatoimireissun, olisi hotellin/kaupungin vaihdos ollut turha haave tai ainakin se olisi tullut kalliiksi. Nyt Thomas sai neuvoteltua meille toiseksi viikoksi hotellin Varaderosta. Jo pelkästään hotellihuone oli parempi kuin edellinen, ravintolan ruoka oli monta kertaa parempi kuin edellisen, asukkaat olivat monista eri maista, ei vain italiasta tai Canadasta, biitsillä oli porukkaa ja aktiviteetteja vaikkei kelit paljon toisella viikolla ensimmäisestä parantuneetkaan.


Kävimme Havanasta Spiesin järjestämällä Pinar De Rio - tupakka farmi retkellä ja Varaderosta otimme reissun saman tietämättömän pojan opastamana Trinidadiin. Molemmat reissut olivat sellasia ettei niitä itsekseen olisi yhtä tehokkaasti pystynyt tekemään ja lisäksi tietämätön poika paljastui ihan mahtavaksi tarinan kertojaksi bussimatkan aikana. Aika kului kun siivillä Aleksanderin kertoessa Kuuban koko historia niin yksityiskohtaisesti ja elävästi että vitsi kun koulunkin historian tunnit olisi ollu yhtä innolla vedettyjä. Pinar De Rio oli niin mahtava kokemus että siitä ei ole mitään negatiivista sanottavaa ja Trinidad/ El Nicho/ Santa Clara -retki, kuten jo mainitsin, ei olisi voinut olla tehokkaammin suoritettu. Ainoastaan Trinidadin lyhyt kaupunkiosuus vähän harmitti. Jos siis joku on menossa omatoimireissulle Kuubaan, suosittelen lämmöllä ottamaan bussin Trinidadiin ja majoittumaan paikallisissa huoneistoissa ainakin pari päivää ja kiertelemään kaupunkia ihan rauhassa. Ihan mieletön paikka. Meillä oli retkellä vain tunti aikaa katsoa ympärilleen ja on sanomattakin selvää että se oli aivan liian vähän. Jokatapauksessa seuraavan päivän El Nicho ja Santa Clara vierailut balansoivat ensimmäisen päivän pettymystä niin, että retkestä jäi silti erittäin hyvä jälkimaku suuhun.


Spiesiltä sai siis todella hyvää palvelua ja oppailla oli oikeasti resursseja keskittyä varmistamaan asiakkaidensa loman onnistuminen. En olisi omatoimireissulla ikinä saanut niin paljon irti Kuubasta näin lyhyessä ajassa. Olen siis kaikin puolin tyytyväinen että varattiin tällä kertaa pakettimatka omatoimimatkan sijaan. Joutuuhan siitä toisaalta maksamaan aika lailla enemmän kuin jos itse hoitaisi matkaoppaan tehtävät, mutta ainakin on varma, että missä tahansa ongelmatilanteessa "vakuutus" on niin sanotusti hoidossa. Jouduimme maksamaan kaupungin/hotellin vaihdosta n. 150€ ja lisäksi yhden eksta kyydin joka sinänsä oli tyhmä että oli saman hintainen Varaderon kentältä Varaderon hotelleille ja Varaderon kentältä Havannan hotelleihin. No, jostain noiden innostuneiden matkaoppaidenkin on saatava elantonsa ja Mojito-rahansa.


Sitä ihmettelin todella moneen otteeseen, että miksi Kuuba ei ole itse aktiivisemmin turistibisneksessä mukana retkien osalta. On totta että Kuuba saa suuren osan tuloistaan turisteilta, mutta paljon menee vielä kansainvälisten matkatoimistojen kukkaroihin. Missä oli esimerkiksi paikallisen vetämä kaupunki kierros Havanassa? Yökerhokierros aidossa Havanalaisessa yössä? Mojiton teko kurssi? Rommi tasting? Sikari tasting? Resursseja olis vaikka miten!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti