tiistai 30. elokuuta 2016

Vierailevan kirjoittajan näkemys Kööpenhaminasta ja sen tunnelmasta.

Viikko sitten mulla oli täällä kylässä kaksi lempi-ihmistä. Toisen olen tuntenut 7-vuotiaasta asti ja toisen viime vapusta. Jälkimmäinen ehdotti että voisi itse kertoa kokemuksestaan Kööpenhaminan kesässä täällä blogissa. Tottakai tuollaiselle tyypille pitää antaa mahdollisuus - luulen että tyypin tekstit voisi saada arvostusta muuallakin kuin Köpis-blogissa. Tässä siis tarjoilenkin teille sulavasanaisen värssyttelijän ensimmäisen osan: 



"Orava. Oliko se todella orava?" Hän havahtui syvimmästä unestaan havaitakseen, että aurinko antoi vielä odottaa itseään. Jokin rapina - tai pikemminkin kopina - oli havahduttanut hänet ennen kello kuutta. Ensimmäisenä ajatuksenaan hän muisti, että olisi siirryttävä Kööpenhaminaan, tuohon ilon, pohjoismaalaisen toimivuuden ja mannereurooppalaisen vapaamielisyyden kaupunkiin.

Saavuttuaan lentokentälle hän nautti hetken kansainvälisestä tunnelmasta ja nousi sinivalkoisille siiville. Kööpenhaminan tunnelma yllätti hänet jälleen. Tästä matkasta tulisi matkojen matka, suoranainen matkailottelu. Hän aisti juutinrauman tunnelmaa täysin siemauksin. "Voisiko elämä tuottaa vieläkin suurempia tuntemuksia ja odotuksia kuin tämä: matka Idan luokse morsiamen kanssa?".

Matkustettuaan Kööpenhaminan automatisoidulla metrojunalla Lergravsparkenin asemalle hän antautui lähes uskonnollisen hurmoksen valtaan. "Täälläkö viettäisin seuraavat kolme vuorokautta?". "Täällä", hän vastasi itselleen. Matkalaisen oli vaikeaa kuvitella mukavampaa tapaa viettää aikaansa, kuin Idan ja rakkaan morsiamensa seurassa.

Saavuttuaan Strandslodsvejllä sijaitsemaan asuntoon matkamies luovutti äärimmäisen raskaan tuliaiskuormansa ja ilmoitti olevansa valmis vastaanottamaan talon perin tyypilliset tervetuliaistoivotukset: mojiton ja lasin punaviiniä. Tervehdittyään koiraa oli matkaajan aika ottaa esille vierailun varsinainen kysymys. Saisiko hän Idan suostumuksen jo vireillesaatettuun avioliitttoehdotukseen? "Tulisiko hän tuomitsemaan hankeen vaiko antamaan sille siunauksena? Olisiko hänellä lisäkysymyksiä?" Raskaan matkan uuvuttamana hän päätyi kuitenkin tarkastelemaan läheistä puistoa silmät edelleen ymmyrkäisinä lentokonematkasta, Tanskasta ja kauanodotetusta kohtaamisesta Idan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti