tiistai 30. lokakuuta 2012

Homemade Knækbrød

Idea lähti siitä kun Raisa ja Dieter oli täällä kylässä: Spiserissä Dieter tilasi jälkiruuaksi juustoja näkkärillä ja ihastui kotitekoiseen näkkäriin. Tanskassa "kotikutoista" on helppo ostaa myös kaupoista tai leipomosta, mutta Suomesta vastaavaa ei löydy. Niinpä Dieter ostikin läjän näkkäriä ensihätään Irmasta kotiinviemisiksi ja minä lupasin hankkia heille reseptin, jotta näkkärin teko onnistuisi tulevaisuudessa omassa kodissa Espoossa. 

Työkaverini ovat naisia yhtä poikkeusta lukuunottamatta, joten uskallan luottaa porukalta löytyvän resepti kuin resepti. Näin tälläkin kertaa. Pomo leipsasi oikein maistiaiset ja laittoi valokopioita jakoon reseptistä. Eräs toinen kollegani sitten kertoi miten hän muuntelee kyseistä reseptiä jotta näkkileivästä tulee jopa rapeampaa ja ei niin murustavaa. Luulen että itse kullakin menee hetki jotta löytää SEN tuntuman taikinaan - jotta näkkäristä tulee juuri sellasta kuin oma suu himoitsee. Jokainen tanskalainen osaa tehdä itse knækbrødinsä ja niinpä minäkin aloitin kehitystyön omasta reseptistäni heti samana iltana.

Eli lähdetään liikkeelle siitä että sekoitetaan 1 dl kaurahiutaleita, 1 dl seesaminsiemeniä, 1 dl auringonkukan siemeniä, 1 dl kurpitsansiemeniä, 1 dl unikonsiemeniä, 1 dl grahamjauhoja, 2 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta ja 1,5 tl suolaa keskenään. Lisätään 1,25 dl öljyä ja sekoitetaan. Lisätään sitten 1,5 dl vettä ja sekoitetaan hyvin. Anna seisoa rauhassa 10 minuuttia ja jaa sitten taikina kahteen osaan.

Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi.


Siirrä uunipellille ja leikkaa veitsellä tai pizzaleikkurilla palasiin.

Paista kiertoilmauunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes näkkäri näyttää sopivan ruskealta

Nautiskele näkkärin jäähdyttyä voin kera, voilla ja juustolla kuten tanskalaiset kotiäidit tai erilaisten juustojen lisukkeena juustotarjottimella jälkiruuaksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti