torstai 3. joulukuuta 2015

Antioksidentteja Suklaasta - Toms


Paikallinen Fazer - Toms, järjestää tutustumiskierroksia Fazerin tapaan ja meitsikin pääsi katsastamaan tehtaan jokunen aika sitten työporukan kanssa.


Toms nimi on peräisin apteekkari perustajiensa sukunimistä: Trojel ja Meyer. 
S lisättiin nimeen ihan vaan karkkiautomaattien takia. Jos kyljessä olisi lukenut Tom - olisi mahdolliset karkkiasiakkaat luulleet automaatin olevan tyhjä :) Bisnes idea syntyi 1925 ja karkkia alettiin valmistaa Prags Boulevardilla, ihan meidän uuden kodin huudeilla.


1946 Jenkki-sotavoimien vienti Saksaan mahdollisti Tomsille helpomman pääsyn kaakaopapu apajille. En tiennyt, että edellisestä nimensä saanut Suomessakin tunnettu Yankie bar on todella tanskalainen tuote. Yankie-nimi on kuten arvata jo saattaa peräisin Amerikkalaisista sotilaista joita kutsuttiin Yankeekseiksi. Sodan päätyttyä otti Toms nopeasti johtoaseman Tanskan suklaantuotannossa ja 1957 Tomsista tuli virallinen suklaan toimittaja Tanskan kuninkaalliselle hoville ostettuaan itselleen Anthon Berg tuotemerkin. 



Onko tuotemerkki Anthon Berg tuttu? Herrasmies, nimeltään Anthon Berg, oli tanskalainen putiikin pitäjä, joka osti vuonna 1884 makeisliikkeen parantaakseen nukkuvaa liiketoimintaansa. Makeisliikkeen kylkiäisinä tuli mukana myös konditorio, jota Anthon ja hänen poikansa käyttivät hyväksi tuotteistamalla täytteisen jälkiruokasuklaan ja myöhemmin marsipaanisuklaan joka oli leivonnaisen ja konvehdin välimalli. 

Tomsin tuotemerkkien alle Anthon Berg pääsi 1954, joten nyt näitä konvehteja ja puolileivoksia valmistetaan 1961 Arne Jacobsenin suunnittelemassa tehtaassa, Ballerupissa, kaikkien muiden suklaa hyvällisten lisäksi.

Designed by Arne Jacobsen
Kaikki varmaan muistavat 90-luvun alun "Maailman makeimmat namupilat": Koiran Pierut, Linnun Löysät, Härskit Sillit, Rotan Rykäisyt jne. BonBon liittyi Tomsin makeisvalikoimiin 2001. Harmikseni näitä mun lemppari namuja ei kuitenkaan valmisteta Ballerupissa vaan Hvidovressa (joka tosin sijaitsee myöskin ihan Köpiksen kupeessa). Ehdotinkin että ensikerralla voitaisiin vierailla sitten siellä. BonBonilla on myös huvipuisto, joka ei tosin ole enää BonBonin omistuksessa vaan löytyy jonkun ison Disneylanditkin omistavan suuryrityksen listalta. Olen kuitenkin kuullut huhuja että sinne kannattaisi lähteä käymään. Vielä jokupäivä aion käydä hurvittelemassa rotan rykäisy vuoristoradassa :D


Viimeisin Tomsin tuoteperheen tulokas on vuonna 2008 markkinoille tullut luxus namu A XOCO. 
A XOCO valmistetaan erittäin hienoista Amazoniasta peräisin olevista kaakaopavuista. Vierailulla saimme maistella kaikkia Tomsin suklaatuotteita sekä raakasuklaata ja kaakaomassaa jne. Mielenkiintoista tietoa suklaasta tuli suklaaihmiselle kiitettävästi. Olin niin innoissani, että haluan nyt kertoa teillekin miksi alan tarkkailla hiukan enemmän suklaapatukan käärepapereita.


Suklaahan tehdään kaakaosta, sokerista ja maidosta. Kaakao taas on peräisin kaakaohedelmän siemenistä, joita kutsutaan kaakaopavuiksi. Kaakaopuu kasvaa sademetsän varjoissa Ekvaattorin tuntumassa, hedelmät kasvavat suoraan puun rungosta ja sisältävät noin 40 kaakaopapua. 

Tomsin kaakaopavut ovat 100 prosenttisesti jäljitettävissä ja siihen Tomsin ideologia perustuukin. Tomsilla on kontaktit 5 000 kaakaoviljelijään Länsi-Ghanassa. Nämä viljelijät istuttavat, korjaavat sadon ja fermentoivat kaakaopavut, kuten Toms on heitä opettanut. Toms opettaa viljeliöitä kestävään viljelyyn ja parhaimpiin menetelmiin. Toisaalta taas viljeliöitä kannustetaan jopa 3 kertaa paremmalla palkalla kuin esim Mars yhtiöiden vastaaville työntekijöille maksetaan. Saimme maistaa suklaata jonka papuja oli fermentoitu tavallisella tavalla ja verrata sitä suklaaseen jonka traaka-aine pavut olivat fermentoitu Tomsin menetelmällä ja ero oli oikeasti maistettavissa.

 

Kaakaopavut fermentoidaan hedelmäkodissa. 
Jos niitä fermentoidaan liian vähän tai liian paljon optimi makupotentiaali menee hukkaan. Normaalisti fermentointi tapahtuu bunkkereissa jotka peitellään banaanin lehdillä ja hedelmiä möyhitään käsin 6-7 päivän ajan. 

Toms on kehittänyt yhteistyötä Cocoa Research Institute of Ghanan ja Kööpenhaminan maanviljelykorkeakoulun (Landbohøjskolen) kanssa uuden metodin, joka on helpompi työstää ja tuottaa paremman maun kaakaopapuihin. Menetelmää kutsutaan Tray 10 tasofermennoinniksi: tasofermennoinnissa kaakaopavut levitetään bambusäleikön päälle ja säleikköjä kasataan päällekkäin niin, että ne ovat tasan 10 cm korkeita ja ilma pääsee kiertämään kaikkien papujen lomitse. Menetelmä vaikuttaa lopputulokseen niin suuresti, että tavallisten Forastero kaakaopapujen maku saavuttaa tällä menetelmällä hyvin hienojen kaakaopapujen kuten Criollo tai Trinitarion makunyanssin. Tray 10 tasofermennoinnilla valmistettua suklaata ovat kaikki Tomsin Extra tummasuklaa tuotteet. 


Fermentoinnin jälkeen kaakaopavut levitetään mattojen päälle ja kuivataan auringossa. Papuja käännellään säännöllisesti jotta kuivumisprosessi olisi tasainen. Kuivumisprosessissa maunkehitys etenee vielä pidemmälle. Kun pavut ovat tarpeeksi kuivia ovat ne valmiita lähetettäväksi laaduntarkkailuun, josta Toms sitten ostaa ne itselleen.

Kuten kaikki suklaaihmiset tietävät, on kuulunut huhuja miten suklaa ei ehkä tulevaisuudessa olekaan enää kaikkien herkkua vaan kaakaopavut olisivat katoamassa maapalloltamme. Tomsin kestävän viljelyn metodit taistelevat tätä ilmiötä vastaan, ja siksipä minäkin seuraavan sukupuolen puolesta huolehdin että ostan suklaani vain yrityksiltä, jotka ymmärtävän myös seuraavan sukupolven suklaaihmisiä. Lisäksi Toms auttaa viljelijöiden seuraavaa sukupolvea takaamalla heille koulutuksen ja kieltäytymällä lapsityövoimasta...ainakaan kouluaikana. Koulun jälkeen he saavat kuitenkin auttaa vanhempiaan.

Ghanasta kaakaopavut seilaavat ensin Hampuriin ja siitä autolla Ballerupiin. Täällä kaakaopavut sekoitetaan sokerin kanssa kaakaomassaksi. Kaakaomassaa hapetetaan jonkin verran (kuin punaviintä konsanaan) maun parantamiseksi. Tämän jälkeen suklaa kuumennetaan ja se käsitellään lopputuotteen muotoon. Toms myös paahtaa itse kaakaonsa halutun maun mukaisesti.

Tanskassa tummaksi suklaaksi saa kutsua suklaata josta on ainakin 43% kuivaa kaakaota ja vähintään 26% kaakaovoita. Maitosuklaa taas sisältää maitojauhetta, mutta sen on edelleen sisällettävä vähintään 30% kuivaa kaakaota ja 18% maitopulveria. Kaikki raakaihmisethän tietävät että kaakaovoi on ihan järjettömän kallista. Mutta suklaatehtaille se on kuitenkin sitä halvempaa täyteainetta. Kaakao on kallista ja kaakaopavuista uutettu kaakaovoi on halpaa "sivutuotetta".

Kestävän kaakoviljelyn Toms merkitsee tuotteisiinsa kertomalla melkeinpä koko tarinan suklaalevyjensä pahvipakkauksen kyljessä. Fair Trade merkkejä Toms ei käytä kuin Ruotsissa, jossa se tuo lisäarvoa kuluttajille. Fair Trade -merkki itsessään on kallis ja sen alla olevat tuotteet sisältävät vain osan fair traid papuja. Toms onkin keskittynyt omaan projektiinsa Fair trade organisaatioiden tukemisen sijaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti