maanantai 11. huhtikuuta 2016

The Danish Girl -näyttely Arkenissa

Blogin Facebook sivuilla hehkutin joku aika sitten The Danish Girl -elokuvaa. Todella koskettava ja taitavasti tehty elokuva jätti muhun pysyvän jäljen. En edelleenkään saa mielestäni miten Gerdalla ja Einarilla oli niin täydellinen parisuhde kun vain rakastavaisilla voi olla ja miten se loppui yllättäen Einarin puolelta hänen löydettyään oma itsensä naisena. Kamalinta on, että kyse ei ole vain elokuvasta vaan tarina perustuu tositapahtumiin ja tilanne on monelle todellista totta juuri tälläkin hetkellä. Itkin, niin että aurinkolaseja olisi tarvittu elokuvateatterista poistuttaessa, Gerdan menetetyn rakkauden puolesta.


Huomasin töihin polkiessani tienvarressa Arkenin mainoksen ja mitäs ihmettä. Mainoksessa oli tuttu maalaus. Elokuvan Gerda Wegener oli tanskalainen taidemaalari ja hänen työnsä on nyt esillä sopivasti elokuvan esitysajankohdan aikana. 


Museossa tuli vähän sama fiilis kuin Kuubassa Che Guevaran Mausoleumissa: Oli ihmeellistä katsella maalauksia joiden tarinan tiesi nyt aika yksityiskohtaisesti. Gerda oli ihan oikeasti katsellut rakasta aviomiestään uutena ihmisenä ja maalannut hänestä muotokuvaa Lilinä. Maalauksissa oli ihan eri tunnelma elokuvan takia. Mukana oli myös Einar Wegenerin maalaamia teoksia, joista ei ollut mainintaa elokuvassa ollenkaan. Einarin maalatessa itsensä Lilinä, hän käytti signeerauksessa kuitenkin aina Einar-nimeä Lilin sijaan. Jotenkin koko suhde asetelma ja ristiriitaiset maalaukset herättivät niin paljon tunteita, että kyllä tässä menee taas tovi näitä sulateltaessa.




Arken on 25 minuuttia Kööpenhaminan päärautatieasemalta Ishøjssa. S junan A linja Solrød/Hundige tai E-linjan juna Køgen suuntaan suhauttaa suoraan Ishøjn asemalle, josta bussilla 128 voi jatkaa matkaa museon ovelle 5 minuutissa (kävellen n. 20 min). Näyttely Gerda ja Einar (Lili Elbe) Wegeneristä pyörii Arkenin ohjelmassa 16. toukokuuta saakka, eli vielä ehtii ja suosittelen molempia - elokuvaa ja näyttelyä.

 

Arken on muutenkin kiva retkikohde. Museo on merenrannalla niinkuin Lousianankin. Pienvenesataman sijaan Arkenin ranta on hiekkaa ja kesällä täynnä leijasurffareita.  Vesi oli vielä vähän turhan kylmää enempiin vesiharrastuksiin, mutta kyllä siellä näytti muutama kiteilijä harrastavan jo lempilajiaan. 

Nalle ja Thomas kokeili vettä - tunto kuulemma lähti varpaista.
Hiekkaranta
Museo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti