Tanskan keltainen sairasvakuutuskortti muistuttaa kelakorttia, mutta plussapuolena on ettei tanskalaisten tarvitse tilata ja maksaa erikseen kuvallisesta kelakortista, vaan perusversio käy myös henkilöllisyystodistuksena. Luit oikein. En ole vielä tarkemmin miettinyt mitä kaikkea voisin tehdä löytämälläni sygesikringskortilla, mutta varmaa on, että ihan liikaa kaikkea.
Ihan missä tahansa virastossa henkilöllisyystodistusta kysytään: har du dit sygesikringskort? Jossain todella virallisissa tilanteissa ennen tapahtumaa kotiin tulleessa kirjeessä painotetaan erikseen että kuvallinen henkilötodistus tarvitaan, mutta harvemmin olen moiseen törmännyt. Ajokortti on autolla ajamista varten eikä sitä tarvita esim. alkoholin ostamisessa. Tosin henkkareita nyt ei kysytä muutenkaan alkoholia ostettaessa alhaisten ikärajojen takia.
Jos ajat pyörällä ilman valoja ja poliisi pysäyttää, voit helposti näyttää juuri maasta löytynyttä keltaista korttia. Jos jäät metrolla ilman lippua matkustamisesta kiinni, voit myös ojentaa tarkistajalle löytämäsi keltaisen kortin. Apteekista voi käydä tarkistamassa löytyneen kortin omistajalle määrätyt lääkkeet ojentamalla apteekkarille vaan röyhkeästi löytyneen kortin. Postiin toimitetut paketut saa myöskin itselleen keltaista korttia näyttämällä. Itseasiassa postissa henkilökunta menee ihan hämilleen ajokortista, koska siinä ei ole mainittuna osoitetta.
Kun muutin Tanskaan hukkasin heti ensitöikseni käsilaukun pyörämatkalla. Tyyppi tuli tuomaan sen keltaisen kortin perusteella kotiovelleni. Kätevää!!
Kortin saa rekisteröimällä itsensä tanskalaiseen asuntoon väh. kolmeksi kuukaudeski. Ennen muuttoa maahan ei ole siis mahdollista saada korttia tai CPR-numeroa (henkilöturvatunnusta). CPR numero taas tarvitaan pankkitilin avaamisessa ja muussa virallisessa toiminnassa kuten opisklija-asunnon saamisessa. Tehty vaikeeksi mutta aika sama juttuhan tuo on kaikissa pohjoismaissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti