keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Eldorado - Michelin Kadeau:jen pikkuveli Christianshavnissa

Muistatte varmaan Bornholmin-retkiemme vakiolounaspaikan Kadeaun. Ravintolasta on mielettömät näkymät Bornholmin yhdistä hiekkarannoista ja ollaankin tähän asti päästy joka kerta nauttimaan herkuista ulkosalla sään ollessa niin aurinkoinen ja lämmin juuri niinä päivinä kun ollaan sinne pyöräilty. Kadeaulla on myös ravintola Christianshavnissa, jossa emme tosin ole koskaan käyneet. Jotenkin ravintolan alkuperäisen Bornholmilais-version historia ja maisemat eivät luo paloa kokeilemaan kaupunkiversiota - miten se voisi olla muka yhtä hyvä ilman sitä ympäristöä. Kööpenhaminan Kadeaulla on ollut Michelin tähti jo monta vuotta ja tänä vuonna vihdoin alkuperäinen Bornholmin Kadeaukin sai omansa. 

Samoille omistajille kuuluu myös Pony, jossa kävimme pari vuotta sitten vuosipäivä-dinnerillä. Jotenkin muistelen ettei se silloin tehnyt mitään kovin erikoista vaikutusta ja samoilla mielillä olen nyt Eldoradon kanssa jonne päädyimme muutama viikko sitten Suomi-vieraidemme kanssa. Kadeaun pikkuveljen ja kaupunkiversion naapuri Eldorado ei ole konseptiltaan mitenkään sama kuin näillä muilla bornholmilaisravintoloilla, vaan kyseessä on fuusiokeittiö missä kohtaa maut ympäri maailmaa. 

Otimme alkuun cocktailit, kun odottelimme vielä poikia saapuvaksi Christianian saunasta. Lista oli aika lyhyt mutta ainakin kaikki 4 joita me kokeilimme oli kyllä tosi hyvä ja listalta näytti löytyvän jotain jokaiseen makuun.

Päätimme ottaa koko porukka 5 ruokalajin menun ja kaikki ruokalajit tarjoiltiinkin kampasimpukoita lukuunottamatta yhteisiltä lautasilta. Alkupalaksi oli riisisipsejä (papadum) chililime majoneesilla ja paahdettua lihaa (härän sisäfileetä) jonkinlaisella erikoiskastikkeella (hiivakreemi??). Liha oli kyllä todella hyvää. Kastikkeen kanssa maku oli lähes räjäyttävä. Seuraavaksi saimme eteemme kampasimpukoita ja salaattia. Tämä ei kyllä räjäyttänyt mitään. Onneksi mukaan tuli tuoretta leipää ja vispattua voita öljysydämellä (nämä ei petä koskaan). Kampasimpukat oli ihan liian suolaisia eikä kyllä maku ollut muutenkaan kovin mielyttävä, suutuntumakin oli vähän märkä.


Pääruuaksi saimme valkoista parsaa, possua, jotain pyreetä ja voikastiketta. Liha oli kyllä todella hyvää possuksi. En ole erityisemmin possun ystävä, elämääni muuttavasta possuannoksesta huolimatta, mutta tämä possu oli kyllä lähellä edellämainittua kokemusta. Mukana oli "läskiä" joka ei tuntunut/maistunut pahalta - erittäin taitavasti valmistettua kypsää possua siis. Kokonaisuus oli myös hyvin mietitty yhteen.



Jälkiruuaksi oli erikoisuus:  Frozen creme Anglaise & porkkanoita. Maussa yritettiin siis jäljitellä raakaporkkanakakkua ja muruset oli typpijäädytettyä "kermaa". Tämä oli erään pöytäseuruelaisemme suosikki. Kuulemma kerrankin tarpeeksi raikas jälkkäri. Niinkuin kuvastakin näkyy, musta tässä ei ollut mitään uutta. Tälläsiä jälkkäreitä saa eteensä jokapaikassa ja siksi ehkä en niin syttynytkään.
dder

Uutena Bornholm-juttuna huomasin että Ponyllä on itseasiassa kesäravintola nykyisin Bornholmissa. Jospa ensikerralla kokeillaankin Kadeaun sijaan SommerPONYa pyöräretkillämme. Ehkä Ponyn ruoka maistuukin ihan eriltä kun saa Kadeaun tyyppisen maiseman siihen kyytipojaksi. SommerPONY sijaitsee Allingessa, joka on muutenkin ollut tarkoituksena olla seuraava Bornholmin kohteemme. Tämän kesän reissu Bornholmiin tosin vaihtuu poikkeuksellisesti Lofooteiksi, mutta heti ensivuonna sitten taas.

 
  SommerPONYn kuvia ravintolan nettisivuilta ja instagramista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti