perjantai 10. toukokuuta 2013

Kööpenhaminaan kesälomareissulle -hotellit ja liikkuminen

Tänne on sadellut vinkipyyntöjä kesäiselle Kööpenhaminan reissulle lähiaikoina useampaankin otteeseen. Totta se on - blogiteksteistäni ei olekaan enää löytynyt juuri vinkkejä turisteille, vaan ne ovat jääneet kavereille suunnattujen "mitä kuuluu Köpikseen" -päivitysten alle. Ajattelin pienen vinkin saatuani nostaa alkuperäisen blogi-ideani taas takaisin henkiin ja koota teille kaupunkiin vierailulle tuleville kattavan pläjäyksen asumisesta, liikkumisesta, aktiviteeteistä ja ravintoloista.

Aloitetaan siitä heti lentojen buukkauksen jälkeen tärkeimmästä eli hotelleista:
Köpiksestä löytyy Omenahotelli! Sijainti on Vestebrossa, Tivolin ja päärautatieaseman vieressä tuossa ihan keskustassa. Sijainti on siis loistava! Toisaalta vieressä on "Mændens hjem", eli kodittomien virallinen levähdyspiste. Joiltain läheisiltä sivukujilta voi myös löytyä hiukan nistahtavaa porukkaa ja naisellisuuden myymistä saattaa kulmilla tapahtua enemmän kuin toisissa kaupunginosissa. En silti kutsuisi aluetta mitenkään turvattomaksi. Alue on täynnä ihania kahviloita, ravintoloita ja clubeja, eli Omppu on täydellinen majapaikka vähän menevämpään makuun. Jos Omppu on liian kallis, pitää tyytyä Köpiksen halvimaan majapaikkaan eli Danhostelliin. Varmaan aika ymmärrettävää, ettei paljon hotelleissa ole itse tullut yövyttyä. Sen verran voin kuitenkin vinkata, että häämatkalla Köpiksessä kannattaa yöpyä siellä missä Lady Gagakin eli First Hotel Skt. Petrissä. Muissa tapauksissa hotels.comista löytyy monta varteenotettavaa ja keskihintaista majapaikkaa keskustan alueelta.


Kulkeminen:
Kööpenhaminan metro on yhtä monimutkainen kuin Helsingin vastaava: kaksi linjaa joista toinen haarautuu Y:ksi Christianshavnissa. Lentokentälle mentäessä kannattaa siis tarkistaa, että linja vie Lufthavniin eikä Vestamageriin. Muuten metrolla ei paljon pääse puikkelehtimaan kaupungilla. Joissain tapauksissa auttaa juna, joka toimii samoin kuin metrokin. Juna-asemia keskustassa on periaatteessa kaksi. Päärautatieasema ja Norreport. Sinne mihin metrolla tai junalla ei pääse, voi kieputella menemään bussilla. Paikallinen reittiopas löytyy netistä nimellä rejseplanen.dk. Ohjelma on kiva siitä, että se näyttää myös kuinka paljon zoneja matkalla on. Tottumattomalla sattaa nimittäin zone järjestelmä vähän tökkiä alussa, jos paikallisetkin ovat melko hukassa aika ajoin. Julkiseen liikenteeseen pääsee osalliseksi ostamalla klippekortin (poistuu tosin reijsekortin alta heinäkuun viimeinen päivä). 2 zonen klippekortti toimii keskustan alueella ja yksi klipsu on voimassa tunnin ajan. 

 
Kun ei sada, fillari on ehdottomasti paras kulkuväline. Sateen sattuessa pyörän voi ottaa mukaan metroon maksua vastaan ja S-junaan ilmaiseksi (S=juniin jotka eivät liikennöi Tanskan ja Ruotin välillä) Pyörää ei kuitenkaan saa normaalisti tunkea metroon ruuhka-aikoina (7-9 ja 13.30-15.30). Kesä, heinä ja elokuussa sen saa ottaa mukaan kuitenkin poikkeuksellisesti mihin aikaan tahansa. Pyörätieverkosto on varmasti maailman parhain tai ainakin yhtä hyvä kuin Amsterdamissa ja autot osaavat huomioida pyöräilijän 95 % varmuudella. Fillareita on vuokralla melkeinpä joka kulmalla. Vaihtoehtoja voi tarkistella etukäteen täältä (keskusta),  täältä (keskusta ja Vesterbro), täältä (Amager ja Østerbro), täältä (keskusta) tai täältä (Østerbro). Christianiapyörän, jolla kulkee koko perhe voi vuokrata 30-60 €:llaEn suosittele kaupungin turistifillareita, jotka toimii kolikolla - ovat aika sairaan raskaita polkea vaikkakin ilmaisia. Jollei fillarointi sovi tyyliisi, voit myös kävellä - ei se Köpis niin iso kaupunki ole. Kävellessä kannattaa kaupunki jakaa osiin ja katsastaa osan päivässä, niin homma sujuu varsin hyvin. Hengailumielessä Köpikseen tulleille riksa on myös verraton kulkuväline. Jos kerran päivässä siirtyy vaikka puistosta hotellille tai yökerhoon, fillarin kyydissä pääsee fiilistelemään. Riksoissa on usein parhaimmat bileet kaijuttimista kuuluvan musiikin ansiosta. Jos holtiton riksakyyti mietityttää, kannattaa alle ottaa joko hevoskärryt tai kumijalka. Taksi Köpiksessä on aikalailla samanhintaista kuin Suomessa. Kyllä sitä lomalla pari matkaa ravintolaan ja takaisin raaskii maksaa. Hevoskärryt sopii fiilistelyyn –matka tosin saattaa kestää vähän kauemmin. Näkeepä ainakin paikkoja samalla. Jos ei halua kikkailla bussiverkoston kanssa, muttei kävellä tai pyöräilläkkään, paras vaihtoehto saattaa olla sightseeing bus, johon voi hypätä ja poistua sen reitillä vuorokauden tai kahden aikana niin paljon kuin haluaa. Keskeiset turistinähtävyydet tulee koettua bussiajelulla opasteiden kera. Valitettavasti Vesterbrota, Østerbrota ja Frederiksbergiä kierros ei kata.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti