Ai miks mä kirjottelin niin paljon Kuuban reissusta yhtäkkiä tänne blogiin? Siksi koska monet on kysellyt multa reissuvinkkejä esim Italiaan, jossa ollaan käyty melkein joka kesä, mutta mä en ole muistanut mitään nimiä tai paikkoja. Siksi ajattelin aloittaa unohdetun perinteen ja jakaa täällä kaikki vinkit reissuista. Ja onhan sitä myös itse kiva käydä kattelemassa kuvia reissusta, jos sille päälle joskus myöhemmin sattuu.
Olin halunnut Kuubaan jo kauan. Edellis talven reissun jälkeen aloin heti puhua miestä ympäri. Ja niinhän siinä kävi, niinkuin aina, että pitkään asiasta puhuttuani kuulin eräänä päivänä miehen sanovan kaverillemme sivulauseessa, että me ollaan menossa ensi talvena Kuubaan. -Hymy.
Kuuba kiinnosti erityisesti sikarien, rommin ja kahvin maana, mutta eniten tietysti maan erittäin tapahtumarikkaan historian takia. Aivan ihmeellistä miten USA on pitänyt isällistä roolia Kuubaa kohtaan. Mun ajatusmaailmaan ei vaan mahdu tollanen toisen maan holhoaminen. Seuraavassa olis pieni sepustus Kuuban historiasta niille joita se kiinnostaa. Kuulin ihan mielettömiä faktoja Kuubasta Spiesin matkaoppaalta noiden kahden viikon aikana, mutta yllätys en muista niistä juuri mitään, enkä löydä niitä enää millään netin syöväreistä. Olisi pitänyt olla muistiinpanovälineet lomalla mukana.
Kolumbus löysi Kuuban 1492 ja Kuuba oli pitkään Espanjan alla ja tuotti sokeria afrikasta tuotujen orjien avustuksella. Havana sijaitsi alunperin etelässä Sandiego de Cuban läheisyydessä mutta oli lokaationsa vuoksi helppo kohde Karibian meren merirosvoille. Niinpä Havana siirrettiin sen tämän hetkiselle paikalleen, pohjoiseen. Kymmenen vuoden sota Karibialla päättyi Englannin Havanan valloitukseen jonka ansiosta Kuuban rajat avattiin muulle Karibialle ja Espanjan sokerimonopoli raukesi. Amerikan dollarit alkoivat virrata Kuubaan sokerin, tupakan ja mineraalien ansiosta. 11 kuukauden jälkeen Pariisin rauha järjesti kuitenkin Kuuban takaisin Espanjalle ja Espanjan ennen omistavan Floridan Englannille. Vaikka Kuuba säilyi Espanjan hallinnassa, Kuuban ekonominen hallinto näytti siirtyvän pikkuhiljaa USA:lle. 1805 asti USA oli suunnitellut saaren yhdistämistä osaksi Yhdysvaltoja, tarjoamalla Espanjalle 300 miljoonaa dollaria ja sen jälkeen upottamalla esimerkiksi yhden omista laivoistaan USS Mainen Havannan rannikolla ja syyttämällä siitä Espanjaa. 1898 kiista saaresta johti Yhdysvaltojen ja Espanjan väliseen sotaan.
USA ja Espanja allekirjoittivat joulukuussa 1898 rauhan sopimuksen. Espanja irtisanoutui kaikista oikeuksistaan Kuubaan ja sai vastalahjaksi Floridan itselleen. Heti rauhansopimuksen allekirjoituksen jälkeen USAn omistama Island of Cuba Real Estate Company avasi markkinat Kuuban tonteista amerikkalaisille. USAn sotilasvoimat hallitsivat maata vuoteen 1902 jolloin Kuuba vihdoin sai itselleen virallisen itsenäisyyden. Kuuban itsenäistyminen onnistui sillä ehdolla että USA sai ikuisen vuokrasopimuksen Guantanamolahden saaren kaakkoisosaan 1902. Voitteko kuvitella että USA maksaa tänäkin päivänä Guantanamo Bayn vankileiristä hurjat 5 000 dollaria vuodessa ja toimittaa kyseenalaista vankien säilöntää Cuuban maalla. USA on toki allekirjoittanut Geneven ihmisoikeussopimuksen, mutta koska vankila sijaitsee Kuuban maaperällä ja USA ei käytännössä omista maanosaa vaan vuokraa sitä, ei sen "tarvitse" myöskään noudattaa ihmisoikeuslakeja joita Kuuba ei ole allekirjoittanut.
Obama jo lupasi lopettaa vankilan, mutta myönsi että viimeaikaiset valtavat investoinnit (kuten Mc Donalds ja KFC vankilan työntekijöille) eivät tee lopettamisesta kannattavaa. Kuuba siis itsenäistyi 1902, mutta levottomuudet jatkuivat. Maan ensimmäinen presidentti Tomás Estrada Palma oli melkein kuin USA:lainen presidentti ja hänet syrjäytettiin 1906. Lukuisten presidenttivaihdosten jälkeen kersantti Fulgencio Batistasta tuli Kuuban presidentti ja oli sitä 4 vuotta kunnes hävisi vaalit. Melkein kymmenen vuoden päästä hän kaappasi jälleen vallan jonka jälkeen parlamenttivaalit joissa mm. 25-vuotias juristi Fidel Castro oli ehdokkaana peruttiin. Fidel Castro alkoi värvätä hallitukseen tyytymättömiä kapinaan. Hän joutui lopulta vankilaan 1955, mutta pakeni Meksikoon missä hän perusti kapinaliikkeen "26. heinäkuuta". Castro tapasi Ernesto "Che" Guevaran ja yhdessä he kokosivat kapina-armeijan. Che oli yrittänyt tätä ennen vallankumousta Guatemalassa, jossa hän kuitenkin epäonnistui. Nyt nämä kaksi sankaria yrittivät vallankumousta Kuubassa 1959 siinä onnistumatta. Batista tunsi kuitenkin asemansa heikentyneen ja kansan tyytymättömyyden lisääntyessä Batista pakeni maasta ennen kuin Castro saapui uudelleen samana vuonna Havanaan. Castron vallankaappaus ei ilahduttanut Yhdysvaltoja ja se alkoi värvätä kuubalaispakolaisia suorittamaan hyökkäyksen Kuubaan. Yhdysvalta ei antanutkaan tukeaan vanhoille pakolaisille heidän hyökätessään Kuubaan jonka jälkeen Castro liittoutui Neuvostoliiton kanssa.
Che Guevara kuoli myöhemmin Boliviassa tottakai USAn ja CIAn avustuksella. Fidel Castro on yritetty tappaa 7 kertaa mutta USA myöntää niistä vain 4. 1962 USA äkkäsi Neuvostoliiton sijoittamassa ydinohjuksia Kuubaan. John F. Kennedy julisti laivastosaarron Kuubaan. Neuvostoliitto veti ohjuksensa lopulta pois sillä ehdolla että USA lupasi olla hyökkäämättä Kuubaan. Neuvostoliiton romahdettua 1991 Kuuba menetti tärkeimmän kumppaninsa ja maan talous heikkeni. Vuonna 2008 Fidel Castro siirsi vallan veljelleen Raúl Castrolle.
USAn ja Kuuban presidentit ilmoittivat joulukuussa 2014 aloittavansa maiden suhteiden normalisoinnin. USA lievensi joitain taloussaarron ehtoja, kuten matkustusrajotuksia, sekä hyväksyi suorat postiyhteydet maiden välillä. Kuuba vapautti vastineeksi joitain poliittisia vankejaan. USAn Kuuballe asettama kauppasaarto pysyy edelleen voimassa, sillä sen purkamiseksi tarvitaan kongressin päätös.
USAn kansalaisilta oli vielä jokunen aika sitten turistitoiminta Kuubassa kokonaan kielletty. Jotkut saattoivat kiertää lakia lentämällä esimerkiksi Kanadan kautta Kuubaan jossa ei vielä tuolloin leimattu USAn passeja, käytäntö otettiin kuitenkin myöhemmin käyttöön. Kuuban leimalla varustetulla passilla takaisin kotimaahan pääsy hankaloitui ja luvassa oli isot sakot. Nykyisin amerikkalaisilla on mahdollisuus turistimatkailuun vähän kuin muulla euroopalla on mahdollisuus vierailla Venäjällä. Retkeen tarvitaan matkatoimisto joka järjestää retken ja ohjelman. Perus reppureissuja ei amerikkalaisilta siis edelleenkään hyväksytä Kuubaan. Lentoja USA.sta Kuubaan on kuitenkin lisätty ihan valtavasti ja nähtäväksi jää miten turistivirrat muuttaa tulevaisuudessa Kuubaa. Kaikki retkellä kohtaamamme turistit kertoivat olevan paikalla juuri nyt koska pelkäsivät amerikkalaisten turistien pilaavan saaren. Olisi mielenkiintoista nähdä Kuuba uudelleen vaikka 10 vuoden kuluttua. Tuskin kuitenkaan tulen toteuttamaan koskaan ajatusta. Eiköhän Kuuba ole nyt nähty ja nenä siirretään kohti uusia seikkailua. Netflixin Pablo Escobar, el patrón del mal on ollut tässä taloudessa nyt niin kovassa suosiossa, että voi olla pakko ottaa suunnaksi jossain kohtaa vaikka Kolumbia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti