tiistai 8. maaliskuuta 2011

Asiat alkaa olla hallussa

Aivan ihastuttava rouvashenkilö Jannie tuli tänään avustamaan minua aamulla CPR-numeron hankinnassa, sekä pankkitilin avaamisessa. Hän soitti ensin vuokraisännälleni ja kysyi mikä edellisten asukkaiden muutossa oli ongelmana. Vuokraisäntä sanoi hoitaneensa asian, joten nyt minä ja Jannie lähdimme verotoimiston sijaan neljännen kerran Borgerserviceen.

Kävimme ensin ihan työpaikan lähellä olevassa Borgerservicessä, josta meidät ohjattiin toimipisteeseen, jossa olin aina ennenkin asioinut, jossa maahanmuuttoasiat hoidetaan. Pääsin kuitenkin samalla tutustumaan ihan kotini lähellä olevaan ostoskeskukseen Amager centeriin. Keskuksesta löytyi H&M, Vero Moda, elektroniikkaliikkeitä ja paljon muuta. Nopean vilkaisun jälkeen jatkoimme matkaa bussilla ja Borgerservicessä meidät ohjattiin ylempään kerrokseen, jossa virkailija meinasi laittaa minut täyttämään henkilötietolomaketta kolmannen kerran. Hän myös kertoi että koneen mukaan asunnossa asuu edelleen muita. Hän koitti selvittää asiaa puhelimitse ja onneksi asia selkesi puhelinsoiton aikana. Rekisteri päivittyi ja nyt näytöllä luki että vain minä asuin vuokra-asunnossani. Sain CPR-numeron sekä oman lääkärin. Tosiaan Tanskassa on omalääkärijärjestelmä kuten Suomessakin. Täällä omalääkäri tarkoittaa kuitenkin ehkä vielä spesifisemmin omaa lääkäriä. Lääkäreillä on pieniä vastaanottoja ympäri kaupunkia ja virkailija kysyikin minulta kävisikö minulle 43 vuotias naislääkäri korttelin päästä kodistani. Mikä jottei:) Jos siis sairastun soitan suoraan tälle naiselle ja hän hoitaa minut. Tämä palvelu maksetaan tietysti veronmaksajien pussista kuten Suomessakin.

Borgerservicen edessä bussia odotellessa Jannie näytti vastapäistä puistoaluetta ja neuvoi, ettei sinne kannattaisi mennä pimeällä. Syynä ei ollut mahdolliset raiskaajat tai itsensä paljastelijat, (vaikka mistä minä tiedän vaikka siellä niitäkin olisi) vaan kyseinen puisto oli "gay park", iltaisin sieltä saattaa kuulemma kuulua mitä erilaisimpia ääniä kun pojat pitävät puistossa kivaa. En tiedä oliko tämä joku muinainen kaupunkilegenda vai mikä, pitänee tsekata joku ilta....tai sitten ei.

Jatkoimme matkaa bussilla takaisin Amageriin päin ja pysähdyimme Nordean konttorilla avaamassa minulle pankkitiliä. Virkailija oli antamassa minulle uutta aikaa pankkitilin avaamiseen torstaille, mutta Jannie kertoi ettei se käy. Niinpä saan pankkitilin huomenna kello kahden jälkeen samaisesta paikasta. Kävelimme konttorilta toimistolle ja suoraan kanttiiniin lounaalle.

En ole varmaan muistanut mainita työpaikan "lounasedusta". Lounas työpaikan kanttiinissa maksaa n. 50 €/kk. Lounas on aivan kuin olisi nauttimassa ruotsinlaivan seisovanpöydän antimista. Salaattipöydässä on perus salaatinlehtien lisäksi, papuja, herneenpalkoja, fetaa, tuoretta ananasta, tomaattia, kurkkua ja mitä näitä nyt on. Kylmässä pöydässä on erilaisia kylmiä lihoja ja kaloja kuten paahtopaistia, ilmakuivattua kinkkua, sillejä, tonnikala/lohitahnoja, pateita, erilaisia majoneesisalaatteja, brie-juustoa ja jotain hyvin vanhaa juustoa + mitä kylmään seisovaanpöytään nyt kuuluu. Näistä kahdesta pydästä kasaan ensin yhden lautasellisen syötävää. Kylmän lautasen jälkeen on lämpimän lautasen vuoro: lihaa, kanaa tai kalaa kastikkeena tai paistina ja melko usein kuskusia, täysjyväriisiä tms. Lisäksi lounaaseen kuuluu, samana päivänä leivottu talon leipä ja Tanskalainen "mustaleipä", 0,5 litran pullo virvoitusjuomaa ja lisäksi aika usein on jälkiruoka. Jep! Eipähän pääse nälkä yllättämään ton satsin jälkeen ihan heti:)

Töiden jälkeen kävimme työkaverin kanssa vielä katsastamassa tarkemmin Amager Centerin. Olin aiemmin hankkinut Lebaran prepaid-liittymän, jota en saanut toimimaan yhdessäkään puhelimistani. Puhelin ilmoitti aina että sim-kortin rekistöröinti epäonnistui. Nyt pistäydyin Telenorin liikkeeseen kysyäkseni voisivatko he tehdä jotain asialle, tai tietäisivätkä he edes minne minun kannattaisi mennä kysymään asiasta. Kävi ilmi että Lebaralla ei ole varsinaista liikettä vaan asiakaspalvelua saisi vain puhelimitse. Tein nopean päätöksen ja päätin ottaa Telenorin liittymän sillä samaisella hetkellä. Tuskin Tanskassakaan eri liittymien puheluiden hinnoilla kovin paljon eroa on.

Takaisin kotiin kävelin tietä jota en ollut aiemmin kulkenut, ja voi kun sekin oli täynnä aivan ihania vaateliikkeitä. Alkaa vaikuttamaan vaaralliselta tämä kaupunki!!! Luulen että myös äitini on syytä varata muotimessuilla käynnin lisäksi pari viikkoa ihan vaan putiikeissa vierailuun!!

Kuva buffetista tulee heti kun kehtaan ottaa siitä kuvan;)

2 kommenttia:

  1. Moi! Onko todella niin, että rekisteröintilomake täytyy viedä täytettynä Borgerserviceen 5 päivän kuluessa maahan saapumisesta? Ootko kuullu että myöhästymisestä on jollekin tullut joskus joitain ongelmia? Ite alotin työt Århusissa, jossa olis tarkotus olla neljä kuukautta. Mietin vaan että jos huomenna tulee ongelmia numeron kanssa, niin alkaa deadlinet paukkumaan...

    VastaaPoista
  2. Moikka! En ole kuullutkaan moisesta. Mitä tapahtuu jollei rekistöröitymistä tee 5 päivässä? Tanskaan muuttaessahan kämpän haku saattaa kestää vaikka kuinka kauan ja rekisteröitymistä ei voi ennen tehdä kun on kämppä alla ja sopimus kourassa (+ edelliset asukkaat kirjautuneet ulos asunnosta). Löysin seuraavan sivun http://www.kk.dk/da/borger/personlige-forhold/flytning-og-adresse/flytning jossa puhutaan viidestä päivästä asunnon löytämisen/muuttamisen jälkeen, mutta mä luulen että tässä on kyse just siitä että niiden rekisterit olis ajantasalla, eikä niinku mulla, että rekisterin mukaan mun asunnossa asui vielä kokonainen perhe eikä mua voitu lisätä osotteeseen - CPR numeron saaminen viivästyi. Ja kait siinä on myös lakiin pohjautuva säädös että ei voi asua kämpässä ilman että sitä on rekisteröinyt kunnan papereihin. Kyllä ne varmaan hyvät selitykset ymmärtää, ja mitä seuraamuksia siitä tosiaan vois olla? Ei mitään.

    VastaaPoista