sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Voileipäihmisten byrokratia

Äiti sai juoksennella ja soitella ympäriinsä Suomen päässä oikein urakalla ja niin sain kuin sainkin avaimet Scandia Housingin välittämään asuntoon jo keskiviikkona. 3 kk vuokratakuu + maaliskuun vuokra piti käydä maksamassa pankissa, jotta pankin oli mahdollista faksata tilisiirrosta kuitti leimoineen suoraan Scandia Housingille. Itse olin virastoaikaan tietysti töissä, joten pääsin osallistumaan asioiden etenemiseen kovin huonosti. Kun soitin välittäjälle (joka oli vaihtunut jo kolmesti) hän kertoi, ettei faksissa näy leimaa eikä yhteystietoja, ja niinpä soitin taas äidille, joka soitti pankkiin ja pyysi heitä ottamaan vielä sähköpostitse välittäjään yhteyttä. Kun neljän jälkeen soitin välittäjälle ja kysyin tilannetta, hän lupasi soittaa vuokraisännälle ja kysyä olisiko muutto mahdollista jo samana iltana, vaikkei täysin varmaa tietoa tilisiirrosta ollut. Pian välittäjä soitti jo takaisin ja kertoi, että vuokraisännälle asia oli ok ja voisin nyt soittaa hänelle ja sopia tapaamisesta. Soitin vuokraisännälle saman tien ja hän kertoi olevansa asunnolla juurikin samaisella hetkellä. Polkaisin fillarillani asunnolle ja löysin vuokraisännän pikkuruisen koiransa kanssa asunnolta siivouspuuhista. Hän vaikutti erittäin mukavalta, lupasi näyttää minulle kaupunkia ja pyysi ottamaan välittömästi yhteyttä jos vain tarvitsisin jotain. Hän jopa yritti selvittää prepaid liittymäni ongelmaa asiakaspalvelusta. Prepaid sim-kortti ilmoittaa kaikissa puhelimissa ettei sim-kortin rekisteröinti onnistu. Ongelma ei kuitenkaan näiltä osin ratkennut vaan minun pitää käydä lähitulevaisuudessa alan liikkeessä tiedustelemassa apuja. 

Myöhemmin työkaverini auttoi minua siirtämään tavarani hotellilta asunnolle ja nukuin vielä yhden yön hotellilla ennen varsinaista muuttoa. Torstaina töiden jälkeen fillaroin uudelle asunnolleni ja aloin siivota paikkoja oman hygieniatasoni vaatimaan kuosiin. Pääsin nukkumaan kymmeneltä ja siivoustouhut jatkuivat perjantaina. Ennen perjantai-illanviettoa siivoilun merkeissä kävin tiedustelemassa josko CPR-numeroni olisi jo rekisteröity tietokantaan ja pääsisin avaamaan pankkitiliä. Liian helppoahan se olisi ollutkin jos olisin noin vain saanut sosiaaliturvatunnuksen. Viranomaiset eivät voi rekisteröidä tietojani osoitteeseen jossa asun ja johon minulla on 2 vuoden vuokrasopimus, koska rekisterin mukaan asunnossa asuu jo 4 muuta ihmistä. He eivät ole tehneet muuttoilmoitusta että olisivat vaihtaneet osoitetta joten minua ei voida Tanskan lain mukaan rekisteröidä asuntoon - jolloin minulla ei ole asuntoa/osoitetta, enkä voi saada sosiaaliturvatunnusta enkä näin ollen myöskään pankkitiliä. Virkailia ojensi minulle esitteen verotoimistosta jonne minun tulisi seuraavaksi polkaista Tunturillani ja pyytää väliaikainen CPR-numero verojen maksua varten näyttämällä passia ja työsopimusta (jotka on jo kertaalleen skannattu CPR-numeroa varten). Toimisto tosin on arkisin vain kahteen asti auki. Saattaisin saada myös ehkä pankkitilin näyttämällä tätä verotoimiston väliaikaista tunnusta ja työsopimustani...ehkä. En pystynyt sanomaan sanakaan näille virkailijoille vaan poistuin tyrmistyneenä paikalta. Oven suljettua soitin melko tiukan puhelun Scandia Housingille ja kaksi kertaa selitettyäni tilanteen he lupasivat selvittää asiaa ja palata sitten asiaan. Mitään soittoa ei kuulunut enää perjantaina ja minä fillaroin takaisin kotiin siivoilemaan uutta asuntoani. Lähetin henkilöstöpäällikölle sähköpostin tilanteesta ja kerroin etten voi tehdä asialle viikonloppuna mitää, että palataan asiaan maanantaina. Toivon todella että työpaikka puuttuisi asiaan tässä vaiheessa. Suoraan sanottuna olen väsynyt tähän pyörittelyyn!

2 kommenttia:

  1. Otitko siis valmiiksi kalustetun asunnon? :D

    VastaaPoista
  2. Ohhoh...olen tainnut missata tämän kommentin kokonaan. Otin valmiiksi kalustetun kämpän joo. Vuokra kun oli kämppään sama kalustettuna tai ilman kalusteita. Jokos on töitä löytynyt?

    VastaaPoista